“We hopen dat we voor eind van het jaar het marineschip kunnen krijgen.” “We gaan het eerst leasen voor een aantal jaren met de optie om uiteindelijk te kopen”, zei Defensieminister Krishnakoemarie Mathoera woensdag voor de aanvang van de Raad van ministers.
Mathoera zei dat met dit Nederlandse schip geprobeerd zal worden om de marine taken in de economische zone goed uit te voeren. Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij juicht dit initiatief toe en kan niet wachten op de verhoogde controles in de economische zone. Suriname heeft al geruime tijd problemen met illegale visserij. “We zijn al bezig met gesprekken met de vissers en als we erachter komen, dat zij illegaal bezig zijn dan worden de vergunningen ingetrokken”, zei de LVV-minister.
Er moet uiteindelijk een definitieve oplossing komen. “We hebben een Kustwacht die niet optimaal functioneert.” “Ik heb al een afspraak met de minister van Defensie, want er zal dan verzocht worden om het schip in te zetten aan de oostzijde, ten noorden van de Marowijnerivier, om de illegale visserij in te dammen en ook de EU te laten zien dat we ons uiterst best doen om de illegale visserij aan te pakken.”
Desondanks zal de aanpak niet optimaal zijn, daarom moet Suriname samenwerken met de Fransen om dit in te dammen. De gesprekken zijn al gaande en “we geven de mogelijkheid aan de Fransen om ook in onze wateren de patrouillewerkzaamheden te doen.” “Natuurlijk zullen ook onze mensen betrokken zijn bij deze operaties.”
Sewdien haalde verder aan dat het initiatief is om Guyana bij te betrekken, omdat dat land ook hierbij een rol heeft te vervullen. “We weten ook dat heel wat vissen, die illegaal gevangen worden in Frans-Guyana, belanden op de markt in Guyana.” “Dus de Guyanese autoriteiten hebben dan ook een taak te vervullen.”