Minister Silvano Tjong- Ahin, plaatsvervangend minister van Financiën stelt dat hij ermee eens is dat de regering moet inspelen op de plaatsing van de prijzen van goederen en diensten in valuta.
Hij sprak journalisten woensdag voor aanvang van de vergadering van de Raad van Ministers. De bewindsman merkt op dat het vraagstuk veel aandacht geniet op dit moment. Tjong- Ahin zegt dat de regering bepaalde zaken in de hand werkt door geen toezicht te houden op vooral huurders en dienstverleners gelijk. Er moet betere controle plaatsvinden.
Belasting in valuta
De minister stelt dat de overheid zijn aanwezigheid kan tonen door bijvoorbeeld belastingen door te voeren voor personen die prijzen in valuta plaatsen. Zo wordt er volgens de bewindsman gewerkt aan formalisering en legalisering. Hij garandeert dat beleidsmakers aandacht zullen besteden aan het opkrikken van het gevoel bij de samenleving om van de eigen munteenheid te houden en die te gaan waarderen. “Omdat ook gekeken moet worden naar de kleine markt. We zijn heel vaak in discussie en we hebben een verantwoordelijkheid en die verantwoordelijkheid is voor ons allen.”
Gedollariseerde markt
Tjong Ahin zegt dat er gekeken moet worden naar de gedollariseerde markt. Hij stelt mensen die vreemde valuta verdienen ook belasting in valuta afdragen. “Dan hebben wij het gelegaliseerd en geformaliseerd.” Ook merkt de minister op dat zaken in de financiële sector heel lang verkeerd zijn gegaan. Het gevolg is dat Suriname nu in aanpassingsprogramma’s zit. “De essentie van een aanpassingsprogramma is wanneer jij je land zo scheef heb laten gaan dat je nu je weg terug moet vinden.”
Om de weg terug te vinden is niet makkelijk
Tjong Ahin stelt dat wanneer hij de uitspraken doet er veel kritiek geleverd zal worden. “Er zijn partijen aan wiens belangen je komt en de overheid moet kunnen manoeuvreren tussen al deze zaken”, merkt de minister op. De bewindsman vertelt verder dat het vraagstuk van dollarisatie van de economie vrijdag op agenda staat bij de regering. Dit onderwerp moet heel goed besproken worden, omdat bij dollarisatie er veel consequenties kunnen ontstaan in het nadeel van de economie.
Waarom IMF
Tjong- Ahin merkt op dat beleidmakers van de afgelopen jaren teveel gedoogd waardoor de stap naar het IMF nodig was. “Het land is scheef gegroeid. We hebben bijvoorbeeld gratis subsidie gegeven omdat we populistisch wilde zijn.” De bewindsman weet dat tijdens het bewind van gewezen president Ronald Venetiaan bewerkstelligd is dat er stabiliteit kwam in het land en vooral in de economie. Vooral omdat er offers zijn gebracht. Hij vraagt zich af hoeveel keer Suriname deze offers wil brengen, omdat na de stabilisatie van Venetiaan, geld verbrast werd en alle instituten kapot zijn gemaakt om vervolgens weer in een gemelijke positie te komen waarin Suriname nu verkeert.