De regering heeft op 18 februari 2025 tijdens een spoedvergadering van de regeringsraad besloten om het ingediende wetsontwerp over grondenrechten te wijzigen.
De aanpassingen zullen in de vorm van een nota van wijziging bij De Nationale Assemblée (DNA) worden ingediend. Dit besluit volgt op kritiek vanuit Inheemse- en Marron gemeenschappen en maatschappelijke organisaties, die aandringen op wettelijke erkenning van collectieve grondenrechten.
De ontwerpwet Collectieve Rechten Inheemse en Tribale Volken, die momenteel in behandeling is bij DNA, heeft als doel deze rechten officieel te verankeren. De huidige wetgeving verplicht de Staat slechts om rekening te houden met grondenrechten bij het toekennen van concessies en andere gebruiksrechten aan derden. Volgens de regering biedt de nieuwe wet een structurele oplossing door het collectief grondenrecht vast te leggen.
Aanpassingen en inspraak
Op instructie van de regering heeft een informele Werkgroep Grondenrechten een nota van wijziging opgesteld. Hierin zijn inzichten verwerkt van diverse belanghebbenden, waaronder Inheemse en tribale leiders. Het aangepaste wetsontwerp krijgt het karakter van een raamwet en bevat onder meer bepalingen over de wetenschappelijke vastlegging van de traditionele woon- en leefwijze van Inheemse en tribale gemeenschappen en voorwaarden en procedures voor het aanvragen van collectief grondenrecht. Verder wordt het traditionele bestuurssysteem van deze gemeenschappen geaccepteerd e wordt een gemeenschapsfonds ter bevordering van lokale ontwikkeling opgezet.
De regering stelt dat deze wijzigingen een eerste stap zijn in de wettelijke erkenning van het collectief grondenrecht voor Inheemse en tribale volken in hun traditioneel woon- en leefgebied.
Voortdurende discussie over grondenrechten
De aanpassing van het wetsontwerp komt in een periode van toenemende spanningen rondom het grondenrechtenvraagstuk. Recentelijk berichtte Key News over protesten van Inheemse gemeenschappen tegen houtconcessies in hun leefgebied zoals Pikin Saron. Daarbij werd opgeroepen tot intrekking van uitgegeven concessies en strengere wetgeving ter bescherming van Inheemse gronden. Ook politieke en maatschappelijke organisaties blijven druk uitoefenen op de regering om concrete stappen te zetten in de erkenning en bescherming van collectieve rechten.
President Santokhi benadrukte in een reactie dat de regering zich blijft inzetten voor de bescherming en waarborging van de grondenrechten van lokale gemeenschappen. “Wij zetten ons in voor een rechtvaardige oplossing die recht doet aan de historische aanspraken van Inheemse en tribale volken,” aldus de president.
De aangepaste wet zal in de komende periode worden voorgelegd aan de DNA.