De regering van Suriname heeft haar diepste medeleven betuigd aan de katholieke gemeenschap in Suriname en wereldwijd na het overlijden van Paus Franciscus op paasmaandag 21 april 2025.
Paus Franciscus, de 266e leider van de Rooms-Katholieke Kerk, overleed op 88-jarige leeftijd in zijn residentie, Casa Santa Marta, in Vaticaanstad. Zijn plotselinge heengaan heeft wereldwijd tot grote verslagenheid geleid.
De regering noemt het overlijden van de paus een verlies dat niet alleen de katholieke kerk raakt, maar de gehele mensheid. In een officiële verklaring prijst zij zijn leiderschap, dat werd gekenmerkt door nederigheid, compassie en een onvermoeibare inzet voor vrede en gerechtigheid.
Eenvoud en dialoog
Paus Franciscus maakte geschiedenis als de eerste paus afkomstig uit Latijns-Amerika en trad in 2013 aan als opvolger van paus Benedictus XVI. Zijn pontificaat stond in het teken van dienstbaarheid, het bestrijden van sociale ongelijkheid en het zoeken naar dialoog tussen verschillende religies en ideologische stromingen. Hij bleef dicht bij het volk en sprak zich herhaaldelijk uit tegen onrechtvaardigheid en armoede.
Trots binnen de gemeenschap
Volgens de Surinaamse regering mogen katholieken wereldwijd — en in het bijzonder de Surinaamse katholieke gemeenschap — trots zijn op het inspirerende leiderschap van paus Franciscus. “Zijn leven getuigde van toewijding, zachtmoedigheid en bruggenbouw. Zijn nalatenschap zal blijven voortleven,” aldus het kabinet. Namens het volk van Suriname brengt de regering haar oprechte condoleances over aan de Rooms-Katholieke gemeenschap. “Moge zijn ziel in vrede rusten.”