Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) is bezig tot een vergelijk te komen met de luchtverkeersleiders.
Vanwege een vakbondsactie van deze ambtenaren is de KLM-vlucht van afgelopen maandag genoodzaakt geweest uit te wijken naar Cayenne, Frans-Guyana. De regeringsraad heeft zich tijdens haar vergadering (RRV) op woensdag 28 juni over dit probleem gebogen. TCT-minister Albert Jubithana is volgens Cherlique Lilienthal, van de afdeling Woordvoering van het Kabinet van de President, in gesprek met de bond. De kabinetsfunctionaris doet ook verslag van andere vraagstukken die besproken zijn.
“Er is overleg geweest met de vakbond en er zijn verschillende oplossingsmodellen besproken om tot een werkbare situatie te komen. En op dit moment is er rust”, aldus Lilienthal over de situatie van de luchtverkeersleiders. Hij voegt eraan toe dat minister Jubithana thans bezig is de verschillende modellen uit te werken. “Voor nu is er situatie gecreëerd waarbij het werk wordt voortgezet. In het vervolgtraject wordt uitgewerkt hoe er verder met dit gedeelte van het totale plaatje wordt omgegaan”, voegt de functionaris eraan toe.
Preciosa Simons, directeur Mijnbouw van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft tijdens de vergadering een presentatie gehouden over skalians. Daarbij is er gesproken over de ordening van de goudsector, regulering, inkomstengenerering en het geleidelijk aan uitfaseren van kwikgebruik. Lilienthal: “Voor het verrichten van werkzaamheden hebben de skalians een beschikking nodig waaraan er bepaalde voorwaarden zijn gekoppeld.”
Een van de eisen is dat de skalians beschikken over een GPS-systeem zodat er gemonitord kan worden of zij zich houden aan het binnen hen aangewezen gebied en of er wordt gewerkt met milieuvriendelijke apparatuur. “Skalians mogen niet worden overgedragen of verhuurd. Als deze regels worden overtreden zal het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen ingrijpen. Er zijn nog enkele uitdagingen, maar de situatie lijkt de goede kant op te gaan”, aldus Lilienthal.
De regeringsraad heeft zich ook gebogen over de situatie waarbij er op bepaalde scholen om de ene dag lessen worden verzorgd. Dit probleem heeft de volle aandacht van de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC). De functionaris Woordvoering geeft aan dat er oplossingsmodellen zijn besproken zoals het bijbouwen van lokalen of het zodanig inrichten van grote lokalen zodat mogelijk twee klassen tegelijk les kunnen volgen. “Er wordt gekeken naar opties en de oplossingen worden binnenkort bekendgemaakt”, aldus Lilienthal.
Hij zegt verder dat ook de aanstaande activiteiten rond de viering van 160 jaar afschaffing van de slavernij aan de orde zijn gekomen. Nadat president Chandrikapersad Santokhi afgelopen zondag door het aansteken van de fakkel het startsein heeft gegeven voor de muzikale herdenkingsweek te Waka Pasi, worden de festiviteiten voortgezet tot op 1 juli zelf. Tijdens de evenementen op deze dag zal de regering een actieve rol vervullen. Zowel het staatshoofd, vicepresident Ronnie Brunswijk, ministers en gasten uit het buitenland zullen tijdens de verschillende activiteiten acte de présence geven.