In de Royal Ballroom van Hotel Torarica kwamen op 11 juli 2025 experts, beleidsmakers en milieuorganisaties samen voor de conferentie ‘Golden Solutions’ om duurzame oplossingen voor kwikvrij goudmijnen in de Guyana’s te bespreken.
Het EMSAGS-project en WWF-Guianas hebben op vrijdag 11 juli 2025 de regionale conferentie ‘Golden Solutions: Towards a Shared Vision for Mercury-Free Gold Mining in the Guianas’ georganiseerd in Hotel Torarica. De bijeenkomst bracht deskundigen, beleidsmakers en NGO’s uit Suriname, Guyana en Frans-Guyana samen om duurzame alternatieven voor het gebruik van kwik in de kleinschalige goudmijnbouw te verkennen.
De conferentie vond plaats in het kader van twee samenlopende projecten: het EMSAGS-project van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en de Nationale Milieu Autoriteit, en het ‘Mercury Phase-out in the Guianas’-project van WWF-Guianas, mede gefinancierd door het Franse FFEM en ondersteund door onderzoeksinstituut IRD.
Volgens mijnbouwdirecteur Preciosa Simons is regionale samenwerking essentieel omdat mijnbouwactiviteiten landsgrenzen overschrijden. “Er loopt een greenstone belt door onze Guianas,” benadrukte zij. Sandra Bihari, projectcoördinator van EMSAGS, wees op het belang van het uitwisselen van ervaringen en het zoeken naar gemeenschappelijke strategieën. WWF-directeur Aiesha Williams lichtte toe dat er inmiddels succesvolle tests zijn uitgevoerd met kwikvrije technologieën die beter aansluiten op de praktijk van mijnwerkers. “Sommige benaderingen zijn veelbelovend gebleken,” aldus Williams.
De conferentie kende drie hoofdthema’s: de impact van kleinschalige en middelgrote goudwinning op mens en milieu, de ontwikkeling van milieuvriendelijke mijnbouwtechnologieën, en versterking van regionale controlemechanismen. De bijeenkomst bood ruimte voor presentatie, discussie en samenwerking, met als doel gezamenlijke oplossingen te formuleren voor een gezondere en duurzamere mijnbouwsector.
De Franse ambassadeur Nicolas de Lacoste trok in zijn toespraak een vergelijking met de lange strijd tegen dieselvervuiling in Europa. Hij benadrukte dat ook het traject richting kwikvrije mijnbouw tijd en inzet vergt, maar cruciaal is voor de volksgezondheid en het milieu. Beide projecten sluiten aan op de doelstellingen van het Minamata-verdrag inzake kwik, dat landen oproept om het gebruik van deze schadelijke stof te minimaliseren.