Bij de acties van Organic Movement, zaterdag 13 augustus bij Ondro bong, heeft A-20- voorzitter Steven Reyme zijn misnoegen vanuit het geestelijke geuit tegen het beleid van de regering. Hij stelt dat het tijd is voor stopzetting van de oude politiekvoering.
De actievoerder, die ook apostel is, benadrukte dat God het roer zal overnemen, omdat het blijkt dat de Schepper zijn wil zal laten geschieden. Dit doet Hij door het volk wakker te hebben geschud en de burgerij actie te laten voeren tegen de ondraaglijke financieel-economische situatie.
Brevet van ongeschiktheid
Tientallen protesteerders hebben opgeroepen tot onder andere het opstappen van de huidige regering. Eerder heeft de actiegroep Organice Movement opgeroepen tot beleidsombuiging, maar die is nu van mening dat de maat vol is. De activisten hebben zelf het roer omgegooid en de politiek en vakbeweging opgeroepen zich aan te sluiten in tegenstelling tot het eerdere standpunt dat de politiek niet welkom was.
Ondanks dat Reyme voorzitter is van een politieke organisatie, zegt hij dat er geen actie gevoerd moet worden vanuit politieke overwegingen. “Wij voeren als volk actie. Als jij een leider bent die strijd voert tegen een leider, een leider bent die actie voert tegen de VHP of ABOP, dan krijg je een brevet van ongeschiktheid. Het is een schande anno 2022, als je naar een bepaald ministerie gaat, dan zie je een bepaalde kleur. We willen deze zaken niet meer. Wij willen dat er leiders wakker worden die door alles heen kijken.”
Geen resultaat
Reyme merkt op dat er na twee jaar geen schot is gekomen in de zaken die de regering heeft beloofd. Hij stelt dat de beleidsmakers het woord van het volk niet serieus nemen. Dit blijkt uit het feit dat er geen luisterend oor wordt geboden. De activist merkt op dat er genoeg Surinamers in het land zijn die het land adequaat kunnen draaien. Hij benadrukt dat de oude politieke gedachtegang tot het verleden moet gaan behoren.
Geen verdeeldheid
Activist Sergio Gentle zegt dat het gevoel voor Suriname belangrijk is bij een leider. “Het gevoel om Surinamer te zijn is uniek. Al waar je bent.” Hij merkt op dat Surinamers niet aan de kantlijn moeten blijven staan en toezien hoe de politiek verdeeldheid brengt om rassentimenten aan te wakkeren.
Vakbondsleider Micheal Sallons heeft, evenals Ronald Hooghart van de Centrale van Landsdienaren Organisaties, de totale vakbeweging opgeroepen hun plaats in te nemen en de werkende klasse te vertegenwoordigen. Hij stelt dat er niet gevreesd moet worden voor rancune. Hij merkt op dat er offers gebracht moeten worden, als er strijd gevoerd moet worden tegen onrecht. En ook dat de regering het volk het recht moet gunnen om zijn democratisch recht te gebruiken om te zeggen waar de schoen wringt.