“We zullen kijken wat de ontwikkelingen zijn.” “Een totale werkneerlegging is een optie”, zegt voorzitter Bobby Ramautar van de Vereniging Regionale Gezondheidsdienst Artsen (VRA). De vereniging heeft sinds april een concept arbeidsovereenkomst over het jaar 2023 ingediend, maar er is nog steeds geen overeenkomst bereikt. Hierdoor zijn de artsen nu huiverig en boos.
Ramautar zegt dat aan de directie maandag per mail gevraagd is om de onderhandelingen zo snel mogelijk af te ronden, zodat de artsen zekerheid hebben. “Er is helemaal niet gereageerd op de mail.” Hierdoor hebben de artsen besloten om prikacties te voeren. Hierbij zullen er vooralsnog geen middag- en weekendpoli’s gedraaid worden. De voorzitter geeft verder aan dat volgens de WHO-standaarden op een poli een arts ongeveer 1500 patiënten mag behandelen, maar in Suriname is dit aantal twee tot zelfs drie maal hoger. “Waarom moet men dan schromen om ons een extra vergoeding te geven?”, vraagt hij zich af.
Hij stelt dat er zoveel geld vrijgemaakt wordt om gebouwen, markten en bruggen te bouwen, dan waarom kan er geen geld vrijgemaakt worden voor de artsen. Elk jaar is het hetzelfde verhaal, waarbij de arbeidsovereenkomsten worden getekend en de gelden dan met TWK uitbetaald worden. Er wordt dan heel veel belasting ingehouden en het geld is dan ook gedevalueerd. “We willen dit niet meer hebben.” Ramautar beaamt dat het vervelend is voor de patiënten, die steeds geconfronteerd worden met acties van de artsen of het personeel. “We kunnen echt niets doen, want actie voeren is ons enige pressiemiddel om iets af te dwingen van de directie.”
Eerder dit jaar in juli hadden de artsen reeds besloten om het werk neer te leggen, omdat zij hun salaris toen nog niet hadden ontvangen en andere zaken zoals verschillende toelagen toen ook nog niet uitbetaald hadden gekregen. De VRA had beslag gelegd op de rekeningen van RGD omdat zij na 8 maanden lang hebben gewacht op de RGD om uitvoering te geven aan een vonnis dat de rechtbank vorig jaar november heeft toegewezen. De zaak draaide om achterstallige betalingen van de CAO-overeenkomsten van 2021. De RGD zou achterstallige betalingen moeten doen in verband met afspraken die destijds zijn overeengekomen in de CAO. Ook de vergoedingen voor de begeleiding van covidpatiënten is nog niet uitgekeerd aan de artsen van de RGD. Het betalen van de covidvergoeding stond buiten de CAO-onderhandelingen.