De rek is eruit voor het personeel van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD). “We hebben genoeg water bij de wijn gedaan, dat je zelfs geen wijn meer ruikt”, roept een van de leden van de bond. Sinds maandag 21 maart hebben de leden van de bond het werk neergelegd. Geen enkele afdeling heeft dispensatie gekregen. “We onderhandelen nog steeds over de cao van 2021. We zijn al langer dan een jaar in bespreking”, zegt Eddy Pansa, bestuurslid van de bond gebelgd.
Zaterdagochtend stonden enkele medewerkers voor het gerechtsgebouw, omdat zij gedagvaard zijn door de rechter. “Waarom precies is niet duidelijk, misschien moet u dat aan de directeur vragen, maar we hebben in elk geval gehoor gegeven aan de oproep”, zegt Pansa.
Behalve de loonronde is er ook een verhoging van 20 procent bereikt. Bij de laatste gesprekken met de bond en de directie zou men nagaan hoe de betaling zou geschieden. De verhoging zou met terugwerkende kracht betaald worden, maar de bondsleden begrijpen dat dat niet in een keer kan. “Kijk we zien dat het slecht gaat. De bond heeft verschillende suggesties gedaan hoe de RGD meer inkomsten kan genereren, maar helaas wordt geen gehoor gegeven aan onze suggesties”, zegt Pansa.
De bondsman is van mening dat men hen niet kan verplichten om terug te gaan naar het werk. “De rechter kan een beroep op ons doen om het werk te hervatten, omdat we een verantwoordelijkheid hebben, maar de directeur en de minister hebben ook een verantwoordelijkheid. Als je me zegt dat ik moet bezuinigen dan verwacht ik ook dat jij bezuinigt. Mi no man tai mi bere te leki a bos dan di fu yu tan lontu”, maakt hij duidelijk. In actie gaan is het laatste wat de leden willen, maar ze voelen zich gedwongen om tot actie over te gaan. “Als we afspraken hebben gemaakt laten we ons eraan houden, als je je er niet aan kan houden laten we weer aan tafel zitten. Maar als ze met ons willen vechten, dan gaan we vechten”, geeft Pansa mee als waarschuwing.
Dat de leden ontevreden zijn over de situatie is duidelijk te zien aan de gezichten van de aanwezigen. Een medewerker geeft zelfs aan dat zij haar overuren voor het werken bij de Covid-19-swabpost nog steeds niet heeft ontvangen. “Het is niet dat we ons werk niet willen doen, maar als je strest met hoe je moet uitkomen, hoe kan je mensen helpen gezond maken als je een hele hoop problemen aan je hoofd hebt”, merkt een van de leden fel op. Het is wachten op de uitspraak van de rechter en wat de vervolgstappen van de bond zijn.