De Regionale Gezondheidsdienst (RGD) is gestart met de landelijke implementatie van het HEARTS-initiatief, een wereldwijd programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat gericht is op de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten op het niveau van de eerstelijnszorg. Deze stap volgt op een succesvolle reeks trainingen die van 1 tot en met 14 april 2025 zijn verzorgd voor RGD-zorgverleners.
Tijdens de training zijn artsen, assistent-artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers van de RGD getraind in het herkennen, behandelen en monitoren van risicofactoren zoals hypertensie en diabetes mellitus. Het HEARTS-model richt zich op standaardisatie van zorg volgens wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen, met een nadruk op team-based care en actieve betrokkenheid van de patiënt bij het zorgproces.
Volgens dr. A. Koendjbihari, vertegenwoordiger van de RGD binnen het Nationaal Coördinatie Team voor HEARTS (NCT-HEARTS), betekent dit initiatief een belangrijke stap naar verbetering van de volksgezondheid:
“Door het HEARTS-model te integreren in onze dagelijkse praktijk, verhogen we niet alleen de kwaliteit van zorg, maar garanderen we ook dat iedere burger – ongeacht afkomst of woonplaats – toegang krijgt tot dezelfde gestandaardiseerde behandeling. Dat komt de levensverwachting en het welzijn van onze bevolking ten goede.”
De RGD wil het initiatief op korte termijn uitbreiden naar alle RGD-poli’s in het land. Daarnaast wordt gekeken naar samenwerking met andere eerstelijnszorginstellingen om zo een brede en inclusieve aanpak van chronische ziekten mogelijk te maken.
Hart- en vaatziekten behoren tot de belangrijkste doodsoorzaken in Suriname. Met de invoering van het HEARTS-programma wil de RGD bijdragen aan een gestructureerde, patiëntgerichte en duurzame aanpak om deze ziekten effectief te voorkomen en te bestrijden.