Rijstboeren worden gedupeerd door de overheid en padieopkopers. De opkopers bepalen de padieprijs per baal, terwijl de overheid niets eraan doet, omdat die goedkope rijst aan de consument wil aanbieden. Dit zegt voorzitter Harinandan Oemraw van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA).
De voorzitter geeft aan dat de rijstsector nu aan een zijden draadje hangt. De padieboeren worden niet op tijd door de padieopkopers betaald. Hierdoor kunnen de boeren hun schulden bij de banken niet op tijd betalen. Dit zorgt ervoor dat de banken boeterente in rekening brengen. Volgens Oemraw maken de opkopers ook misbruik van de situatie, want zij nemen de padie bij de boeren en pas nadat deze verkocht is, worden de boeren betaald. In deze weten de boeren niet hoeveel er verkocht is en welk prijs er gehanteerd is door de padieopkoper.
De prijzen van de verschillende inputs zijn enorm gestegen en de beloofde hulp van de overheid is tot nu toe uitgebleven. “De overheid had goedkope ureum beloofd, maar nog steeds moeten de boeren veel voor ureum betalen.” De oogst van padie is al begonnen en bepaalde boeren zijn al begonnen met de verkoop.
Volgens de calculaties moet een baal padie nu SRD 700 kosten, maar de opkopers betalen SRD 600. Harinandan vraagt zich af hoe de boeren in deze tijd moeten overleven. Al de kosten van nutsvoorzieningen, levensmiddelen zijn omhooggegaan en de boeren hebben ook kinderen, die in de stad studeren. “Het is niet te doen.”
Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij was in het weekend in Nickerie en heeft beloofd een oplossing te brengen voor alle problemen. “Met een bezoek brengen en de problemen aanhoren bereik je niets. Je moet stappen ondernemen en tot nu toe worden er geen stappen ondernomen.”
Hij meent dat de overheid ook heel nalatig is. Toen er overtollig water in de rijstvelden was, werd op bepaalde plekken op de dammen, rondom de velden, ingesneden door graafmachines zodat het water weg kon stromen naar de Nanizwamp. Het overtollige water is al weggestroomd, maar de insnijdingen zijn nog niet dichtgemaakt, wat later voor problemen kan zorgen. Als de velden helemaal droog komen te liggen, hebben boeren weer een ander probleem. “De inzaai begint op 1 november, dus de insnijdingen moeten zo snel mogelijk dichtgemaakt worden.”