De minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), Silvano Tjong-Ahin, zegt dat Suriname ernaar streeft dit jaar nog een Suriname klimaatovereenkomst voor te bereiden.
“We moeten nog in overleg gaan met de verschillende stakeholders en kijken of zij zich erin kunnen terugvinden, maar binnen deze overeenkomst zullen we werken aan klimaatveranderingvraagstukken in Suriname”, zegt Tjong-Ahin in een interview met Key News.
Tijdens de presentaties is er gesproken over carbon tax en de beschikbaarheid van de financiële middelen voor gevolgen van klimaatverandering. Tijdens de presentaties heeft ROM aangegeven dat Suriname tot een middle income land wordt gerekend en daardoor niet in aanmerking komt om bepaalde financiële middelen aan te vragen.
“Je kan wel leningen krijgen, maar vaak gaat men dan spelen met de rente of zijn bepaalde schenkingen zelfs niet beschikbaar”, zegt Tjong-Ahin. Dit is iets waar Suriname al een tijdje mee worstelt. Hij zegt dat dat de maatstaaf van het nationaal inkomen niet adequaat is en geen rekening houdt met scheefheid en informaliteit en dat is ook aangegeven. “Zeker wanneer je een klap krijgt zoals de overstromingen en Covid-19, waar je economie in elkaar dondert.”
Voor wat betreft carbon tax, is een belasting die men invoert als een bepaald bedrijf over een bepaalde uitstoot gaat. “Als je vaststelt dat een bedrijf zoals Staatsolie een bepaald aantal uitstoot mag produceren en het dat overschrijdt, zou het daarvoor extra belasting moeten betalen”, legt de minister uit. Of dit gehanteerd zal worden is nog de vraag.
Zijn ministerie participeerde ook in de gesprekken tijdens de Caricom Staatshoofdenvergadering en er is redelijk overleg geweest met de verschillende ministers van milieu van de verschillende Caricom- landen. De ministers zijn het unaniem mee eens met de duidelijke standpunten ingenomen door Guyana, Trinidad en Suriname dat zij hun natuurlijke hulpbronnen op een duurzame manier willen aanboren.
Als de rijke landen dat niet willen, moeten zij de Caribische landen daarvoor betalen. “We zijn absoluut niet tevreden met de gelden die zijn gealloceerd hiervoor. Want de rijkere landen zijn verantwoordelijk voor de uitstoot en zijn ook de veroorzakers van klimaatverandering en het is ook moeilijk aan de gelden te komen.”
Integendeel wil men juist veel meer geld stoppen in mitigatie, dus het voorkomen van de gevolgen in plaats adaptatie, dat wil zeggen dat je geld gaat investeren als aanpassingen plegen zoals over verdediging. Er was tijdens de laatstgehouden COP een enorme discussie tussen de landen dat de investeringen voor het ontwikkelen van de olie- en gassector moeten verdwijnen.
“We zijn het er niet oneens daarmee, maar hebben wel een nuance gebracht en er moet sprake zijn van een juiste transitie”, legt Tjong- Ahin uit. “We willen de investeringen wel stopzetten, maar kleine landen die nu opkomend zijn, moet je de ruimte geven om hun olie en gas te kunnen gebruiken. Met dien verstaande dat we de inkomsten steken in adaptatie. Want stel dat de kust onderloopt, wie gaat dat betalen en de mensen naar hogerop verhuizen, want dat is adaptatie.”