De Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO) is nog altijd ontevreden hoe het bedrijf is doorverkocht aan Zijin Mining.
Tijdens een persconferentie donderdag 27 oktober heeft de vakorganisatie aangegeven hoe zij bij het proces van verkoop is betrokken. Otmar Biswane, woordvoerder van de RGWO, haalde aan dat vanaf het begin het de bond is geweest die achter de leiding van het bedrijf moest lopen om antwoord te krijgen op de vele vragen. Het versturen van brieven en aanvragen van gesprekken hebben niet de gewenste duidelijkheid gebracht voor de werknemers.
Biswane is van mening dat de wijze waarop de personeelsleden zijn geïnformeerd over de verkoop, heel disrespectvol is. Hij zegt dat de bond een halfuur van tevoren op de hoogte werd gesteld van het ondertekenen van de verkoopovereenkomst. “De voorzitter heeft om half zes in de ochtend een mail gehad van het bedrijf, dat ze om zes uur de verkoopovereenkomst gaan tekenen. Dus een half uur voor tekening is de bond in kennis via een email”.
De bond wil duidelijkheid omdat er veel rechtspositionele zaken van haar leden nog besproken moeten worden. En grote zorgpunt van het bestuur van de bond is dat nu het bedrijf verkocht is, er eigenlijk ook gewerkt moest worden aan een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Daarbij wilt de bond met spoed gaan praten over een pensioenfonds. Na achttien jaar heeft het bedrijf dat nog niet geregeld voor zijn werknemers, de bond wijst erop dat de werknemers nu een spaarplan hebben. Nadat zij de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt ontvangen zij dan een bepaalde uitkering.
Seymor wijst er ook op dat de leden van de bond een verkoopbonus willen hebben, omdat zij hun krachten hebben gegeven om de multinational Rosebel in stand te houden. “De rechtspositie van de mensen is tot de dag van vandaag niet zeker, omdat Rosebel verwijst naar Zijing Mining, terwijl we Zijin mining niet kennen. Dat is een van de zaken die we niet moeten verwarren, omdat wij zaken hebben gedaan met Rosebel Gold Mines”.
De leden van de bond stellen dat het bedrijf 18 jaren in Suriname is geweest. Daarbij wijzen ze erop dat de mijn in Suriname, andere mijnen in het buitenland heeft voorzien van de nodig hulpmiddelen door het optrekken van zaken die down waren. “Wij hebben ervoor gezorgd dat die mijnen nu in topconditie functioneren”. De bond staat daarom erop dat de leiding van het bedrijf met de werknemers komt praten over wat zij willen achterlaten.
Het bestuur komt vrijdag weer bijeen om zich te beraden. Er zal een brief gestuurd worden naar de leiding van Rosebel om het standpunt van de bond bekend te maken. Het werk wordt voor nu normaal uitgevoerd, echter hunkeren de arbeiders wel naar duidelijkheid van Rosebel Goldmines.