De Nederlandse premier Mark Rutte heeft maandag bekendgemaakt dat hij niet meer terug zal keren als lijsttrekker. Dit maakte hij maandag 10 juli bekend voorafgaand aan het debat in de Tweede kamer.
Enkele dagen geleden was zijn kabinet gevallen omdat de partijen die een samenwerking hebben geen akkoord konden bereiken over het asielbeleid. Kort daarna heeft Rutte zijn ontslag ingediend bij de koning. Rutte zei tijdens zijn toespraak dat hij het besluit doch goed overwogen met gemengde gevoelens maakt. “Mijn partij wil graag dat ik doorga en ik houd zielsveel van die club en voel me ook enorm door hen gesteund. Maar ik heb toch de afweging gemaakt dat het goed is om nu te stoppen”, aldus Rutte.
Rutte geeft ook aan dat na de verkiezingen voor een nieuw kabinet hij zelf ook de politiek zal verlaten. Dit heeft hij in overleg gedaan met zijn partijvoorzitter. Naar aanleiding van Ruttes aankondiging heeft de oppositie de motie van wantrouwen tegen Rutte ingetrokken. Verschillende Nederlandse politici zeggen het eens te zijn met het besluit van de minister-president. Vooral de oppositie vindt het een wijs besluit en zegt dat het tijd is voor een nieuwe wind. “Het tijdperk Rutte is nu echt voorbij. Het enige juiste besluit. Daar heb ik respect voor”, schrijft GroenLinks-leider Jesse Klaver op Twitter. SP-leider Lilian Marijnissen vindt het besluit “goed voor Nederland”.
Rutte heeft zich dertien jaar lang ingezet in de politiek en was sinds 2010 premier van Nederland. Het leek er meerdere keren op dat zijn kabinet zou vallen, maar Rutte wist dat elke keer op het nippertje te voorkomen. In 2022 werd Rutte voor een vierde termijn als premier gekozen. Er hebben zich verschillende schandalen voorgedaan tijdens zijn zitting als premier. Zo trad zijn kabinet in 2021 af wegens een toeslagenschandaal, toch werd hij weer gekozen.
Wat deze ontwikkeling zal betekenen voor Suriname en welke politieke wind zal waaien in Nederland moet nog duidelijk worden. Vooral als er een rechts kabinet zal komen, kan dat betekenen dat er ook voor de relatie met Suriname politiek en bilateraal veel kan veranderen. Dit geldt ook voor samenwerkingen met andere landen.