Als onderdeel van het “Working Landscapes” programma van Tropenbos Suriname, zijn ongeveer 21 deelnemers uit het district Sipaliwini ressort Boven-Suriname in een driedaagse workshop op het CELOS terrein.
Deze workshop houdt in dat zij verschillende technieken leren hoe beter om te gaan met hun landbouwgronden. “Shifting cultivation, het telkens weer verhuizen van landbouwgrond door bossen open te kappen, is een traditionele manier van landbouw doen in het binnenland. Met de kennis die wij proberen over te dragen aan deze gemeenschap, krijgen zij handvaten hoe zij langer gebruik kunnen maken van landbouwgronden”, zegt Anwar Helstone, een van de trainers van het CELOS.
Het onderzoeksinstituut van het ADEK, dat als partner is aangetrokken door Tropenbos Suriname, zegt dat het ‘agroforestry systeem’ een bijzondere meerwaarde kan leveren in de manier van landbouwen in het binnenland. “Behalve plantvermeerderingstechnieken, leren de landbouwers ook hoe zij op effectieve manieren hun gronden kunnen bemesten”, zegt Helstone. Als voorbeeld haalt hij aan dat naast de groenten, gewassen en knollen, zij ook leren welke bomen samen geplant kunnen worden. “Behalve vruchten van de bomen, zorgen de bladeren die vallen op de kostgronden ook voor extra voeding voor de bodem.”
De landbouwers die afkomstig zijn uit Nieuw Aurora, Pikin Slee, Gaantatai en Bendikwai zijn enthousiast over de ‘koni’s die zij hebben meegekregen van CELOS. Rosanna van Dalen van Nieuw Aurora, zegt dat zij nu al de voordelen ziet van de nieuwe landbouwskills die zij heeft aangeleerd binnen dit project. Van Dalen plant al enkele jaren gember, maar met de plantvermeerderingstechnieken weet zij nu van een grote gember knol in plaats van 2 nieuwe plantjes aan te maken, meer dan 10 nieuwe plantjes aan te maken. “Ik kan dus veel meer produceren en dus ook veel meer verkopen in de stad”, zegt van Dalen tevreden.
Ook het planten in rijen, een van de technieken binnen het agroforestry planting, was voor haar een aangename verrassing. “Voorheen deden we de gewassen willekeurig de grond in, maar met het systeem dat we hebben geleerd kunnen we in rijen veel meer planten, met daarnaast andere gewassen. We hoeven dan hierdoor ook minder bos open te kappen. Het leren bemesten van de landbouwgronden maakt ook dat we langer gebruik kunnen maken van onze landbouwgronden”, merkt van Dalen op.
Zij hoopt dat er met deze technieken een landbouwtoekomst is voor de mensen in het binnenland. Weliswaar zijn er nog enkele uitdagingen die uit de weggeruimd moeten worden. Logistiek is een grote uitdaging voor de mensen in het binnenland. “Het vervoeren van de producten naar de stad kost ons veel geld, vooral met de huidige benzineprijzen, maar met de nieuwe landbouwtechnieken kunnen we onszelf beter voorzien in onze eigen behoefte”, aldus van Dalen.