President Chandrikapersad Santokhi is van mening dat de wereld iets moet doen aan klimaatverandering. Suriname is volgens hem bewust van de dreigingen, maar ook de mogelijkheden om bescherming te bieden tegen de gevaren.
Hij sprak dinsdag te weg naar zee waar hij samen met Mark Rutte, minister-president van Nederland, en een delegatie van zowel de Surinaamse als Nederlandse regering enkele mangrove bomen heeft geplant als teken voor het tegengaan van klimaatverandering.
Voortouw
Santokhi zegt verder dat hij ingenomen is met de opmerking van Rutte dat de mangrove aanplant langs de kust te Weg naar Zee goed in de gaten gehouden moet worden. Rutte deelde mee dat Suriname het voortouw neemt om gebruik te maken van de natuur om dreigingen aan te vechten.
De premier merkte op dat er een samenwerking met de Universiteit van Nederland bewerkstelligd zal worden voor gezamenlijke wetenschappelijke studies. Hij zal wetenschappers richting Suriname sturen, omdat hij van mening is dat er te weinig samenwerking is op het gebied van milieuvraagstukken.
Verantwoordelijkheid
“Het planten van mangrove is bouwen met natuur. Je houd zoveel zuurstof vast hiermee. Helaas kunnen wij geen mangrove planten. Klimaatverandering gaat gelukkig niet zo snel”, aldus Rutte. Hij zegt dat Suriname een van de weinige landen is die C02 opeten in plaats van uitstoten. “Dat is uniek. Jullie laten hiermee zien dat jullie je verantwoordelijkheid nemen. Dat is prachtig.”
De minister-president zegt dat de Surinaamse techniek van mangrovebeplanting zeker wordt meegenomen. Hij was op werkbezoek in Suriname voor twee dagen. Hij heeft ook de Parbo bierbrouwerij, De Nationale Assemblee, Het Fort Zeelandia en andere belangrijke plekken bezocht. Santokhi zegt dat het planten van de mangrovebomen een boodschap is dat Suriname en Nederland onderkennen dat er iets gedaan moet worden aan klimaatverandering.
“De klimaatsverandering voltrekt zich over de gehele wereld en alle landen worden slachtoffer daarvan. Wij werken duurzaam aan dat wat de wereld vraagt en dat zijn adaptatiemaatregelen.” Het staatshoofd herinnerde eraan dat de mangroveplant enorm veel uitstoot van CO2 absorbeert en dit zorgt ervoor dat het land carbon negatief kan blijven. Dit kan ervoor zorgen dat het land in een betere positie wordt geplaatst, wat betreft carbon credit financiering. Dit kan ook op de wereldmarkt gekapitaliseerd worden.
Santokhi vertelde aan Rutte dat er steun nodig is in de vorm van moderne technologie waarover Nederland wel beschikt. Hij merkt op dat professor Sewnath Naipal goed bezig is met de beplanting van de kust met mangrove, maar hij de nodige bijstand nodig heeft. De president zei dat er een platform opgezet is dat gecoördineerd zal worden door de premier en de president om de nodige ondersteuning te geven aan het project. Rutte merkt op dat ook in Nederland de kennis nodig is over hoe te kunnen bouwen met de natuur zoals Naipal dat doet.