“Er is hard gewerkt. Er is veel hersteld. Er is veel ingehaald.” Zo begon president Chan Santokhi zijn toespraak op zaterdag 25 mei in de Congreshal.
Eén jaar voor de verkiezingen van 25 mei 2025 heeft de regering ervoor gekozen om tijdens een persconferentie de media en samenleving “omstandig” te informeren over de successen die ze de afgelopen vier jaar hebben behaald. Er is ook een boek samengesteld waarin de “verworvenheden” van de regering-Santokhi zijn verankerd. “We hebben veel op rails gebracht. Natuurlijk konden we meer doen en willen we meer doen. We hadden niet altijd de wind mee”, aldus Santokhi.
Volgens het staatshoofd was er de afgelopen vier jaar een tekort aan capaciteit, expertise en financiën. Desondanks zijn er volgens hem tastbare en duurzame resultaten behaald. Hij blikte ook terug op de coronapandemie en de overstromingen in het achterland, die als belemmeringen gezien kunnen worden. Santokhi ziet de oorlog in Oekraïne en het IMF-programma met harde voorwaarden, zoals hij het zelf noemt, ook als factoren die de ontwikkeling van het land complex maken. “Ook in de coalitie, waarin we samen dingen moeten doen, zijn er uitdagingen”, merkte Santokhi op, terwijl coalitiepartner Brunswijk aandachtig naar hem luisterde.
Santokhi is ervan overtuigd dat de regering, waarvan hij de teugels in handen heeft sinds de overname van het Kabinet-Bouterse, goed werk heeft verricht. Een effectieve crisisbeheersing en crisismanagement zijn volgens hem essentiële onderdelen daarvan. “We hebben samen ervoor gezorgd dat we uit die crisis zijn. Iedereen heeft daaraan een bijdrage geleverd. En het is belangrijk om dat vandaag te bevestigen.” Hij vervolgde – heel contradictorisch – dat dit komt door goed overleg binnen de coalitie. “Er is een goede samenwerking met de vakbonden. Er is goed overleg met de Nationale Assemblee en tal van functionele groepen in de samenleving.”
Het staatshoofd bleef een aantal keren herhalen dat er hard is gewerkt. “Er zijn beleidskeuzes gemaakt waar we nog steeds achter staan. Misschien zouden bepaalde beleidskeuzes anders ingericht moeten worden.” Hij erkent wel dat de aanpak anders had gemoeten. “Er worden soms fouten gemaakt. We moeten corrigeren en verbeteren. Daarvoor nemen we onze verantwoordelijkheid en dat gaat u ook merken.” Santokhi beseft als geen ander dat er inschattingsfouten gemaakt kunnen worden waar er gewerkt wordt.