“Er is niks mis mee met de coalitie”,dat zegt de president Chandrikapersad Santokhi in een gesprek met regeringswoordvoerder Alven Roosveld. Roosveld poneerde de vraag bij de president of er werkleijk sprake is van een breuk binnen de coalitie. Santokhi kan begrijpen dat als er zaken zoals de miscommunicatie tussen de Vicepresident en de minister van Financieen het idee wordt geschept dat er een mogelijke breuk zou zijn. De president verzekerd dat dat niet het geval is, echter geeft hij aan dat het niet altijd even makkelijk gaan maar dat de zaken goed worden besproken.
“We zijn een regering gevormd op basis van de verkiezingsuitslagen en hebben God gevraagd vanaf dag een op ons te begeleiden in dit traject. Deze coalitite is er duidelijk op uit om goed beleid te maken.” Door bemiddeling van de president lijken de plooien gladgestreken te zijn tussen de minister van Financieen en de vicepresident Ronny Brunswijk. De vicepresident heeft tijdens een online massameetinge gezegd dat zijn ministeries geen werk kunnen doen omdat de minister van Financiën en Planning de gelden opzettelijk niet zou betalen. “We hebben samen gesproken en de minister heeft enkele zaken voorgelegd, dat bepaalde processen wat tijd nemen. Zaken zijn goedgekeurd, maar er is uitleg gegeven dat voor de betaling werkelijk andere zaken aan te pas komen”, zegt vicepresident Ronnie Brunswijk.
Beter uitleg
Het lijkt nu wat beter te boteren tussen de vicepresident en minister van Financieen, nadat er uitleg is gegeven waarom de betalingen uitblijven. “Er zijn geen issues meer, zaken zijn besproken”, maakt de vp duidelijk. Brunswijk geeft aan dat de minister van Financiën en Planning in een presentatie duidelijk heeft aangegeven welke betalingen zijn verricht en naar welk ministerie die gegaan zijn. Brunswijk geeft ook aan dat het jammer is dat bepaalde zaken anders zijn gecommuniceerd binnen de media. “We gaan beter met elkaar moeten communiceren en de volgende keer gewoon de zaken niet via de media bespreken, maar die eerst goed met elkaar bespreken.”
Aanpak communicatie
Ook minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning beaamt dat zaken anders aangepakt konden worden en er zijn duidelijke afspraken gemaakt over hoe de communicatie in het vervolg zal verlopen.Dat er enigszins irritatie kan ontstaan door de procedures die moeten worden gevolgd is wel te begrijpen. Achaibersing geeft aan dat het proces start bij de behandeling van het raadsvoorstel bij de Raad van Ministers. “Voorheen werd niet getoetst of de raadsvoorstellen voldoen aan alle technische benodigdheden of als er zelfs geld is op de begroting”, legt Achaibersing uit. Nu gebeurt dit wel en gebeurt de afhandeling van het raadsvoorstel wel efficiënter. Nadat het raadsvoorstel is goedgekeurd wordt er een missive uitgeschreven en moet het project worden uitgevoerd. Er wordt dan een autorisatieaanvraag opgemaakt in het system en deze wordt dan goedgekeurd door de minister.
Processen verbeteren
“De goedkeuring hangt ook af van de documenten die zijn ingediend en als diet niet compleet zijn, worden die geretourneerd naar de vakminister”, legt Achaibersing uit. Daarna komt het proces van reçu en wanneer deze is aangemaakt kan Financiën overgaan tot betaling. Het kan weleens gebeuren dat reçu’s blijven liggen of even niet worden uitbetaald, omdat de cashflow op dat moment niet optimaal is. “Dus in dat proces moeten we verbetering brengen.”
Achaibersing hoopt met de uitleg dat de vicepresident niet meer het idee heeft dat de ABOP-ministeries achtergesteld worden door zijn ministerie. “We hopen dat hiermee de grote misverstanden weggenomen zijn en dat wij in het vervolg, als er irritaties zijn deze eerst met elkaar besproken worden, voordat we elkaar in de pers bespreken”, zegt Achaibersing.