Met het in handen krijgen van het ICT vision 2030 ziet president Chandrikapersad Santokhi een toekomst voor Suriname binnen de ICT-sector. Hij kreeg op 23 november het eerste exemplaar en is ingenomen dat de ICT-associatie van Suriname het initiatief heeft genomen om dit document op te stellen.
Het staatshoofd geeft toe dat Suriname een inhaalslag moet maken, maar hij is ervan overtuigd dat Suriname beschikt over personen die de nodige capaciteiten hebben. Bij het institutionaliseren van de ICT-sector zal ook die groep die nog niet mee is gegaan met de huidige ICT-ontwikkeling meegenomen moeten worden. Het staatshoofd wees in deze onder meer op het ambtelijk apparaat. “Er zijn nog enorm veel mensen die ICT niet in hun mindset hebben”, aldus president Santokhi. Hij voegde eraan toe dat de ICT-sector ook van dienst moet zijn met het bereiken van de diasporagemeenschap voor de ontwikkeling van Suriname.
Local content
Het zou ook van groot belang zijn binnen de aanstaande olie- en gasindustrie, waar ons land zich nu al op voorbereidt. Samen met alle deskundigen op ICT-gebied zullen barrières weggewerkt moeten worden en strategieën ontwikkeld worden, zodat Suriname niet geconfronteerd wordt met ICT-dreigingen. Anuskha Sonai, voorzitter van de ICT-associatie benadrukt de rol die de ICT-sector kan spelen in de olie- en gassector. Zij ziet dit zeker als een van de lokal contents die geleverd kunnen worden aan de opkomende sector.
MOU getekend
Tijdens de activiteit werd er een Memorandum of Understanding (MoU) getekend door Sonai en Prewien Ramadhin, onderdirecteur Onderdirectoraat e-Gov van het Kabinet van de President. Hierin spreken de private en publieke sector de intentie uit om met elkaar samen te werken. “Wij gaan elkaar versterken in ambities en gezamenlijk dezelfde richting op met betrekking tot de ontwikkeling van Suriname vooral wat betreft de ICT-sector”, aldus Sonai. Net als president Santokhi onderstreept ze dat eenieder betrokken moet worden bij de digitale transitie.