Te Dirkshoop in het district Saramacca verrijzen binnenkort een Ayurvedische medicinale plantentuin (kruidentuin) en een Ayurvedisch gezondheidscentrum.
Het startsein voor de aanleg en bouw van deze faciliteiten hebben op vrijdag 10 november plaatsgevonden, in aanwezigheid van president Chandrikapersad Santokhi, de Indiase ambassadeur Shankar Balachandran en andere hoogwaardigheidsbekleders. Het project is een samenwerking tussen de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw, Veeteelt en Visserij, de Stuurgroep Ontwikkeling Traditionele Medische Systemen Industrie (OTMSI), de ambassade van de Republiek India, met de ondersteuning van het districtscommissariaat Saramacca.
Op deze dag werden zowel de Internationale Dag van de Wetenschap als Internationale Ayurveda Dag gevierd. Ambassadeur Balachandran noemde het een grote eer om deel uit te maken van dit uniek project in Suriname. “Ayurveda bestaat al ongeveer 5000 jaar en maakt deel uit van India’s rijke culturele geschiedenis en diaspora. Bij Ayurveda draait het om de dingen die je kunt doen om goed in je vel te zitten. Het woord betekent zoveel als kennis van het leven.” Ayurveda draait volgens de diplomaat om balans en het vinden van harmonie. De leer is gebaseerd op de overtuiging dat het geheim van gezondheid en welbevinden schuilt in het vinden van harmonie. Ambassadeur Balachandran zegt dat India er trots op is om betrokken te zijn bij dit project.
Volgens president Santokhi is deze vorm van geneeskunde wereldwijd aan het groeien. “De dag van Ayurveda is niet alleen om te herdenken, maar ook om een duurzame basis te leggen voor de verdere ontwikkeling van de traditionele medische industrie in Suriname”, gaf het staatshoofd aan. Hij merkte op dat de Stuurgroep OTMSI, samen met alle directe en indirecte betrokkenen in de traditionele medische sector, een essentiële bijdrage levert in de ontwikkeling van deze industrie. Verder is de regering bezig wetgeving op dit gebied af te ronden.
President Santokhi is van mening dat de aanleg van de tuin en bouw van het centrum het begin van een nieuw tijdperk in de Surinaamse gezondheidszorg markeren. Er zal niet alleen sprake zijn van betaalbare gezondheidszorg. Ook de uitwisseling van kennis wordt gestimuleerd ten gunste van de hele regio. “We willen niet alleen een polikliniek of een behandelcentrum, we willen een industrie opzetten. Een industrie voor de regio en laat Suriname het land zijn vanwaar uit deze industrie zich verder verspreidt naar de Caribische regio”, aldus het staatshoofd.