De Surinaamse Schaakbond (SSB) komt ruim 8000 Amerikaanse dollars tekort in haar streven een delegatie bestaande uit 14 personen naar de 45ste Schaakolympiade af te vaardigen.
Het mondiaal toernooi, dat beschouwd wordt als de Olympische Spelen voor schakers, zal van 10 tot en met 23 september in Budapest Hongarije plaatsvinden. De olympiade is het grootste schaakevenement in de wereld met een deelname van meer dan 190 landen.
Naar verluidt is de SSB al ruim 3 maanden bezig met het organiseren van fundraising activiteiten om de uitzending mogelijk te maken. Het herenteam bestaat uit huidig schaakkampioen Viresh Giasi, Jason Yeung, Imaan Kalidjo, Shaief Chashawa en Shiva Kalka. Vrouwenkampioen Catherine Kaslan, Victoria Kaslan, Alexandra Kaslan, Elise Wu en Maylee Tjong Tjin Joe formeren het damesteam.
Govind Panchoe en Reyna Frijde fungeren respectievelijk als captain van het heren -en damesteam. De captain kan gezien worden als de coach. “Zij zorgen voor de teamopstellingen voor elke wedstrijd, houden toezicht bij de wedstrijden samen met de arbiters en zij tekenen resultaten van wedstrijden af”, legt SSB-voorzitter Marlon Kaslan de taak van de teamcaptains uit. Naar zeggen van de bestuurder kan een teamcaptain in tegenstelling tot andere sportcoaches de opstelling voor een wedstrijd niet meer veranderen.
De SSB-preses reist mee als delegatieleider, terwijl Rosangela dos Ramos fungeert als FIDE (Wereld Schaakfederatie) afgevaardigde van Suriname. Op de vraag van Key News als eraan gedacht is te snijden in het aantal delegatieleden voor het minimaliseren van de kosten zegt Kaslan bevestigend: “ja klopt. Was ook een optie die we zeker gaan meenemen, maar dat wil zeggen dat we dan één persoon dubbele functies moeten toewijzen. In de praktijk is dat niet aan te raden”, aldus de Schaakbond voorzitter. Hij verwijst naar het intensieve speelprogramma dat bestaat uit 11 ronden. “Het wordt heel hectisch. Iedereen heeft een taak over de periode.”
Fundraising
Naar zeggen van Kaslan is zijn organisatie na de dames kampioenschappen in juni aangevangen met het verzenden van sponsorbrieven naar meer dan 40 bedrijven. Ook de overheid is aangeschreven voor donatie. Daarnaast is er een kleurkaarten actie vanaf 15 juli op touw gezet.
Laatstgenoemde fundraising activiteit is geldig tot en met 15 september. De kleurkaarten zijn afgegeven aan kennissen, familie, bedrijven en de schaakverenigingen. “We zijn ook van plan om bij de Malls deze kaarten aan te bieden aan het publiek, maar tot nu toe geen response van de leiding van de Malls”, legt de SSB-topman uit.
Volgens de huidige stand van zaken heeft de overheid helemaal geen reactie gegeven op het hulpgeroep van de schaakorganisatie. Het Surinaams Olympisch Comité (SOC) en enkele bedrijven hebben wel hun bijdrage geleverd, “maar dat is nog niet genoeg. Een aantal bedrijven hebben afgezegd en anderen hebben nog niet gereageerd”, aldus Kaslan. Behalve voornoemde activiteiten zal op zondag 1 september ook een speciaal Blitz fundraisings tournament in het Denksportcentrum worden afgewerkt. De SSB hoopt dat alle schakers aan het evenement zullen deelnemen om het Olympiadeteam te ondersteunen.
Schaakolympiade
De schaakolympiade werd na de oprichting van Fédération Internationale des Échecs, FIDE (Wereld Schaakfederatie) in 1924 voor het eerst georganiseerd in Parijs. Hierna werd het mondiaal evenement jaarlijks georganiseerd. Vanaf 1950 wordt de Olympiade elke 2 jaren afgewerkt.
Suriname deed alleen met een herenteam voor het eerst in 1982 mee aan de 25ste editie van de schaakolympiade, die werd gehouden in Zwitserland. Vanaf de 37ste editie (2006) in Turkije participeert Suriname ook met een damesteam.
Deelname aan de Schaakolympiade is heel belangrijk, omdat er niet alleen wordt geschaakt. Er worden namelijk ook belangrijke algemene vergaderingen, seminars, trainingen, tentoonstellingen georganiseerd. Tijdens de algemene vergadering wordt er met verschillende landen van gedachte gewisseld over bilaterale en multilaterale samenwerking. Verder komt ook aan te pas het geven van ondersteuning, aan de ontwikkeling van schaken in Suriname.