We kennen reeds jaren het systeem waarbij de periode augustus tot en met september gebruikt wordt voor de aanschaf van schoolspullen.
Normaliter zijn de meeste winkels in de binnenstad tegen deze tijd enorm druk, vanwege de grote toeloop van klanten. Echter, dat is dit jaar niet het geval. Tot nog toe is het nog vrij rustig en verloopt de verkoop van schoolspullen op een laag pitje. Onze redactie heeft zich de afgelopen week georiënteerd over de situatie. Daarbij is gebleken dat een deel van de mensen op het salaris van eind september wacht om de nodige inkopen te doen, terwijl het andere deel overweegt om oude spullen, die nog bruikbaar zijn, weer te gebruiken.
De meeste ouders en werkende studenten bekijken momenteel mogelijkheden om schoolspullen voor het komende schooljaar aan te schaffen. Niet omdat ze niet te vinden zijn, maar omdat de prijzen van schoolspullen zeker met 75% tot bijna 100% gestegen zijn, in vergelijking met vorig jaar. Zo kostte een schrift gemiddeld SRD 9, terwijl we nu zitten met prijzen dicht bij SRD 20. Niet alleen de prijzen van schrijfgerei zijn drastisch aangepast, maar ook die van kleding. De prijzen voor een schoolbroek liggen nu tussen de SRD 300 en SRD 500. Terwijl de prijs voor schoeisel bij SRD 650 begint. Ook schooltassen zijn duurder geworden, de prijzen hiervan schommelen tussen SRD 250 en SRD 575.
Zowel winkeliers als ouders kaarten de stijging van de wisselkoers aan als hoofdoorzaak van de prijsaanpassingen. Het baart hen zorgen dat het weinige dat ze verdienen nauwelijks voldoende is voor de broodnodige inkopen. Een bezorgde ouder zegt dat zij aan het overwegen is haar dochter voor tenminste het eerste kwartaal met de oude spullen van het vorige jaar naar school te sturen. ‘’Dit is voor mij even de oplossing, anders haal ik het niet. Voor dit jaar heb ik wat schriften en enkele hemden aangeschaft. Maar de oude tas, schoeisel en broeken zal ze nog moeten gebruiken. We moeten het voorlopig zo doen, anders redden wij het niet. Er zijn tal van andere verplichtingen voor mij als moeder, als ik het niet zo doe, kom ik niet uit voor de maand‘’, aldus de ouder.
Den suma e wroko tranga, maar a moni no e doro fu bai san den wani
Ofschoon kleine handelaars ook een zware tijd doormaken, hebben ze begrip voor de situatie waarin ouders verkeren. ‘’Den suma e wroko tranga, maar a moni no e doro fu bai san den wani. Tegen deze tijd vorig jaar, had ik al meer dan 300 tassen verkocht. We zitten nu bijna op eind september en heb nog geen 150 tassen kunnen verkopen. Je merkt dat deze hele situatie gemaakt heeft dat mensen bezuinigen op elke cent. Wat op dit moment onnodig voor hen lijkt, kopen ze niet‘’, aldus een tassenverkoper aan de Domineestraat.