De aanstaande veiling van offshore olie-exploratieblokken door Guyana heeft tenminste 10 bedrijven, waaronder Shell, Petrobras en Chevron, gelokt om de heetste olieregio van het decennium te overwegen. Dit hebben interne bronnen aan Reuters prijsgegeven.
Het Zuid-Amerikaanse land biedt 14 offshore-blokken aan in een poging om de economische ontwikkeling te versnellen en de dominantie van een door Exxon Mobil geleid consortium in zijn oliesector te verminderen. De verwachting is dat de winnende bieders volgende maand worden gekozen.
Bharrat Jagdeo, de vicepresident van Guyana, zal spreken op de CERAWeek energieconferentie in Houston om steun te krijgen voor de eerste competitieve biedingsronde van het land. “We zien dit als groot, transformerend voor onze mensen. We hebben een waanzinnige haast om dit voor elkaar te krijgen voordat netto-nul komt,” zei hij verwijzend naar het doel om het gebruik van fossiele brandstoffen tegen 2050 te verminderen.
Hij is van plan om Amerikaanse overheidsfunctionarissen, internationale en staatsoliebedrijven te ontmoeten terwijl hij in Houston is.
Bedrijven die geïnteresseerd zijn in de aprilronde hebben betaald voor seismische gegevens om de blokken te evalueren en te beslissen of ze offertes indienen”, aldus de Guyanese overheid. De minister van Energie, Vickram Jagdeo, zei dat ze zes grote internationale producenten omvatten, zonder de bedrijven te identificeren.
Geen van de bedrijven heeft besloten tot biedingen, terwijl ze wachten op de regering om contractvoorwaarden vrij te geven, melden de bronnen.
Guyana schat dat het tot 25 miljard vaten olie en gas heeft voor zijn kust. Een consortium dat Exxon Mobil, Hess en CNOOC omvat, exploiteert het belangrijkste gebied van het land; het Stabroek-blok van 6,6 miljoen hectare (26.800 vierkante kilometer), met tot nu toe meer dan 30 ontdekkingen.
De bronnen zeggen verder dat Exxon, QatarEnergy, Shell PLC, Chevron Corp en Petrobras behoren tot de oliereuzen die $ 20.000 hebben betaald voor de geologische informatie die beschikbaar is over de 11 ondiepe water- en drie diepwaterblokken.
Het belangrijkste belang van Chevron is om toegang te krijgen tot de geologische gegevens van Guyana, zeiden drie van de mensen, erop wijzend dat het bedrijf blokken heeft in het naburige Suriname en Venezuela.
Exxon en QatarEnergy hebben gezegd dat ze wachten op de volledige contractvoorwaarden om een bod te overwegen. Shell zei dat het de offshore lease-verkoop evalueert om een mogelijke deelname te bepalen. Chevron en Petrobras reageerden niet op verzoeken om commentaar.
Guyana is ook begonnen met directe onderhandelingen over de 14 blokken en andere gebieden waarin de oliemaatschappijen door de Staat worden gecontroleerd. Guyana kan ook tot 20% van Exxon’s grootste blok terugwinnen en in de toekomst opnieuw aanbieden.
De Guyanese regering verwacht dat bedrijven zoals QatarEnergy zowel op de veiling van april zullen bieden als directe onderhandelingen zullen voeren, vertelde Jagdeo vorige maand aan Reuters.
Guyana is van plan om tegen het einde van deze maand, enkele weken te laat, een nieuw Production Sharing Agreement (PSA) -model uit te geven voor het leasen van offshore-blokken. Een conceptvoorstel dat eerder een openbare raadpleging van twee weken zou doorlopen, miste de release van 13 februari. De veiling staat gepland voor 14 april.
De voorgestelde regels zullen de inname van de overheid van de olieproductie bijna verdubbelen tot 27,5% van de royalty’s en winstolie, plus een nieuwe vennootschapsbelasting van 10%, vergeleken met het hoofdcontract van Exxon.
De nieuwe overeenkomst vereist ook dat producenten meer informatie aan Guyana verstrekken, zei de vicepresident. “We geloven dat het nu asymmetrisch is en een beetje in het voordeel van de bedrijven,” zei Jagdeo. “We willen dat er meer informatie komt van de olie- en gasbedrijven.”
De nieuwe overeenkomst zal details vragen over de productiekosten die bedrijven aftrekken voordat de olie-inkomsten met het land worden gesplitst, zei hij. De Exxon-groep kan nu 75% van de olieproductie gebruiken om verschillende kosten te compenseren, waaronder de bouw van het nieuwe hoofdkantoor in Guyana.
Het oliemodel zal ook strengere voorwaarden stellen voor aanbestedingen en inkoop, van productieschepen tot boorleveranciers. De voorwaarden hebben echter geen invloed op het Stabroek-blok van Exxon.
“We heronderhandelen Stabroek niet”, zei Jagdeo. “We willen het momentum niet verliezen.”