De gewezen parlementsleden Silvana Afonsoewa en Jennifer Geerlings-Simons hebben de samenleving opgeroepen aandacht te besteden aan politieke bezinning. Ze hebben de gemeenschap gevraagd aandachtig te kijken naar de daden van het huidige regeerteam. De politici zeggen dat de mensen zijn vergeten wat de Nationale Democratische Partij (NDP) heeft gerealiseerd tijdens haar twee regeertermijnen en zij nu geconfronteerd worden met beleid dat alleen gefocust is op hetgeen de samenleving moet inleveren voor de reparatie van de economie. “Mijn oproep is dat het land moet winnen. Politiek Suriname het moet anders”, aldus Simons.
Focus
De gewezen assembleevoorzitter is van mening dat de autoriteiten vooral aandacht moeten besteden aan het uitbouwen van de rechtsstaat. Het gaat op het gebied van recht en regelgeving volgens haar niet de goede kant op. Verder moet de staat zich houden aan de beloftes die hij heeft gemaakt aan het volk, meent Simons.
Afonsoewa haalde aan dat zij zich druk maakt om de richting welke de economische crisis opgaat. Ze stelde dat de huidige regering zwaar onder vuur genomen moet worden, omdat die geen besef heeft van de ellende die zij het volk bezorgt. De gewezen parlementariër voerde aan dat het NDP-regime daadwerkelijk wat fouten heeft begaan, zoals er wordt gesteld door politieke tegenstanders. Ze onderbouwde met een lijst van zaken die gerealiseerd zijn door de NDP, wat het volk aan het regime-Bouterse had. De politicus zegt dat zij ernaar uitkijkt dat de politieke partijen zich gaan richten op het belang van het volk, omdat het zwaar verwaarloosd wordt en dat duidelijk te merken is in en buiten Suriname.
Hardhorend
Afonsoewa stelt dat regering-Santokhi/Brunswijk alles behalve een open oor heeft voor het volk. Simons stelt dat de autoriteiten flink huiswerk moeten maken als zij willen blijven aanzitten als leiders voor het volk. Ze gaf mee dat de vele blunders die de huidige regering maakt, het land naar een dieptepunt hebben gebracht en dit niet verder geaccepteerd zal worden. Simons benadrukte dat er een ommekeer moet komen in het politiek beleid. “Unu musu draai anu pari boto. So a sani no kan go doro.”