De zorg voor sikkelcel patiënten in Suriname moet bevorderd worden. Tot op dit moment is de zorg gering. Daarom heeft Nicole Andes-Oldenstam, internist Hematoloog, het initiatief genomen om een tweede behandelkamer in het ziekenhuis op te zetten.
Dit deed zij in samenwerking met Netwerk Vereniging Dat Ding van Ons. De ceremoniële ingebruikname van de sikkelcel behandelkamer vond vrijdagochtend plaats in het Sint Vincentius Ziekenhuis.
Oldenstam zegt dat de huidige zorgsituatie voor sikkelcel patiënten zorgen baart. Ze vindt het daarom van eminent belang dat er steeds meer initiatieven worden genomen. Dit hoeft volgens haar niet per se uit de zorgsector te komen. Verschillende actoren kunnen het initiatief nemen om voor deze doelgroep de zorg te verbeteren. De tweede sikkelcel behandelkamer is door de inspanning van diverse actoren binnen de gemeenschap tot stand gekomen. Zo hebben Alembo, H.J de Vries, DWK N.V, kunstenaar Ruth Joerajoe en de technische dienst van het ziekenhuis, dit initiatief helpen verwezenlijken.
Oldenstam benadrukt dat het verbeteren van de zorg voor sikkelcel patiënten niet hierbij gelaten moet worden. Is het volgens haar de bedoeling verder te gaan met het steeds beter ontwikkelen van de sikkelcel zorg. De beste manier om dit doel te bereiken, is volgens haar door project initiatieven. “De tweede behandelkamer is een mooie stap om de zorg te verbeteren, maar we zijn er nog niet.”
Jason van Genderen, de algemeen directeur van SVZ, juicht de nieuwe mijlpaal toe. Het is volgens hem een hoogtepunt voor het ziekenhuis, om ondanks de moeilijke situatie waarin het land verkeert, te werken aan het verbeteren van de zorg voor deze patiënten. Van Genderen is vooral het zorgpersoneel erkentelijk voor haar inzet en vastberadenheid gedurende de afgelopen jaren. “De mensen die hier werken, werken er omdat ze willen werken. Ze zijn hier omdat ze de patiënt willen dienen. Ik ben blij dat we als ziekenhuis, vandaag de sikkelcel patiënten kunnen dienen.”
De directeur van het ziekenhuis zegt op de hoogte te zijn dat sikkelcel patiënten in het verleden lang moesten wachten voor behandeling als zij zich hadden aangemeld bij de nodige instanties. “Omdat er gewoon geen plek was. Maar door hulp van die instanties en andere individuen hebben we nu meer plek gecreëerd. Zo kunnen deze patiënten sneller geholpen worden.” Van Genderen erkent dat mensen die met sikkelcel leven, geen makkelijke strijd leveren. Hij zegt dat het elke dag een nieuwe uitdaging is voor deze warriors. Hij is blij dat er mensen zijn die bijdragen aan het verbeteren van de zorg voor deze mensen, want zoals de directeur het zegt; het is niet gemakkelijk.