De Vereniging van Kinderartsen in Suriname heeft een cheque van SRD 102.105.- ontvangen. Stichting Lead to Inspire heeft zondag deze geste gedaan aan de vereniging. Hiervoor hebben sporters zich duidelijk ingezet door mee te doen aan de Burpees for Babies Challenge die de vorige week is georganiseerd.
Elke sporter had een sponsor die voor het aantal burpees, een moeilijke oefening met je eigen gewicht, geld heeft gedoneerd. “Door de 50 tot 60 sporters die hebben meegedaan zijn er naar schatting meer dan 20.000 burpees gedaan. Met het aantal burpees hebben we met zijn allen als sportgemeenschap dit bedrag kunnen ophalen”, zegt Ruth Sinkeler, voorzitter van Lead to Inspire.
Verrast en ingenomen
Laurindo Kloof, kinderarts bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en tevens lid van VKS, was heel erg verrast en ingenomen met het bedrag. “Dit is werkelijk waar een mooie stap in de richting die wij willen opgaan. We moeten ons voorbereiden op een kinderhartmissie die moet komen en dit zal enigszins helpen”, vertelt Kloof. Zelf heeft hij ook meegedaan als ondersteuning van de challenge. Kloof geeft toe dat het geen gemakkelijke taak was.
“Je had echt het gevoel van een community die met een gemeenschappelijk doel bezig was: de kinderen!”, zegt Kloof. Hij geeft aan dat de problemen bij de kinderzorg eigenlijk niet veel of helemaal niets te maken hebben met Covid-19. “Baby’s hebben niet zoveel last van Covid. Alles wat we horen is Covid, maar bij de kinderzorg ligt het bij het aantal verpleegkundigen en artsen die wegtrekken vanwege de economische situatie”, zegt Kloof.
Ze willen wel maar ze kunnen het ook niet
Lege couveuses
Hij schetst een beeld van de NICU, waar er naast couveuses met baby’s ook gewoon lege couveuses aangetroffen worden, omdat de human resources niet beschikbaar zijn. “Bepaalde apparaten zijn er, maar bepaalde verpleegkundigen hebben we niet. En naarmate de economische situatie heerst wordt het erger en erger. Het gaat om zeer specialistische verpleegkundigen die naar landen, die een betere waardering bieden, trekken”, vertelt Kloof. Dat de specialistische krachten wegtrekken en voor een beter bestaan buiten de grenzen gaan is jammer, maar hij kan het de mensen niet kwalijk nemen. “In plaats van hier elke maand bijna te gaan staken voor je salaris.”
Daarnaast is het continu beschikbaar hebben van bepaalde medicatie ook een issue voor de allerkleinsten. Er is tot nu toe geen structurele oplossing hiervoor gekomen, geeft Kloof aan. Weliswaar zijn er met enkele interventies van donaties en derden geld opgehaald om de speciale medicatie voor vooral prematuur geboren kinderen te kunnen kopen. “Ook is het beschikken over de juiste apparatuur voor de kinderzorg een pijnpunt. Het AZP heeft met donaties enkele apparaten kunnen aanschaffen.
Maar tien NICU-bedden
“Maar als we kijken naar andere ziekenhuizen dan zien we dat er daar geen beademingsapparaten zijn. En AZP heeft momenteel maar tien NICU-bedden voor het hele land. Dus als de kinderen een beetje beter zijn moet je deze zo gauw als mogelijk verwijzen naar andere ziekenhuizen, zodat je dan andere kinderen kan opvangen ”, zegt Kloof. Maar het doorverwijzen gaat ook niet zo makkelijk omdat de andere ziekenhuizen ook kampen met een human resource probleem. “Ze willen wel maar ze kunnen het ook niet. En dan kom je voor een keus te staan of je dat nieuw ziek kindje misschien niet kan accommoderen en dat is geen makkelijke keus voor de kinderartsen”, zegt Kloof.
Sinkeler zal zich met haar stichting blijven inzetten voor de kinderzorg. Zij hoopt dat zij de Burpees Challenge volgend jaar in het groot kan organiseren, om meer financiële middelen op te halen voor de zorg. “Wie weet kunnen we op een groot terrein zoals BVVS burpees voor baby’s hebben, want de kinderzorg heeft onze steun meer dan ooit nodig”, zegt Sinkeler.