De viering van Surinames vijftigjarige staatkundige onafhankelijkheid wordt een nationale aangelegenheid met festiviteiten in het hele land. De begroting voor het jubileumjaar bedraagt SRD 50 miljoen, waarvan een deel door de overheid wordt gefinancierd. Voor het resterende bedrag doet de organisatie een beroep op het bedrijfsleven.
Ondanks de verkiezingen in 2025 zullen de voorbereidingen en vieringen onverstoord doorgaan, verzekerde Stanley Dijksteel, voorzitter van de presidentiële werkgroep ‘Viering 50 jaar staatkundige onafhankelijkheid’. “Srefidensi overstijgt alle regeringen en politieke partijen. Het is een nationale zaak”, aldus Dijksteel.
De werkgroep, bestaande uit tien leden uit verschillende sectoren, organiseert tussen eind februari en eind november tientallen evenementen. Het thema van het jubileumjaar is ‘Eenheid; samen sterk voor Suriname’. Dijksteel riep de samenleving op om actief deel te nemen aan de festiviteiten.
“Dit is een jubileumjaar en samen moeten we er iets moois van maken.” Hij onderstreepte ook het belang van beleidscontinuïteit en samenwerking met maatschappelijke organisaties en districtscommissarissen om de viering breed uit te dragen.
Een van de speerpunten van de viering is de terugkeer van de vlaggenparade op scholen. De officiële start van het jubileumjaar vindt waarschijnlijk eind februari plaats met een ceremonie op een school. “Alle scholen moeten een vlaggenmast en een vlag hebben”, gaf Dijksteel aan.
Om de protocollen rond het hijsen en neerlaten van de vlag te waarborgen, wordt een officiële richtlijn opgesteld. Daarnaast zullen vanaf 1 november mammoetvlaggen wapperen op strategische locaties in Paramaribo. President Chan Santokhi zal naar verwachting de officiële aftrap geven van deze activiteiten.
Voor het jubileum is een speciaal logo ontworpen. Het bevat een gouden ‘50’, rode paluluplanten, de Surinaamse vlag en een gele ster als symbool van nationale eenheid. Daarnaast wordt een monument van de democratie opgericht, ter ere van de democratische waarden van Suriname. Ook op cultureel vlak wordt Srefidensi groots gevierd.
De Stichting ter Bevordering van Kunst en Kultuur, bekend van Suripop, werkt aan een speciale Srefidensi-song. “De bedoeling is dat dit lied net zo iconisch wordt als het bekende Srefidensi-lied van Lieve Hugo”, liet de presidentiële adviseur Dijksteel weten.