De staat heeft donderdagavond ook in hoger beroep bakzeil gehaald tegen Stichting Wan Okasi, onder leiding van voorzitter Aniel Koendjbiharie.
“Het is een belangrijke overwinning, waarin het Hof erkent dat de persoonlijke rechten van Aniel Koendjbiharie zijn geschonden, en ook dat de inzet van Stichting Wan Okasi voor de stemrechten van mensen met een beperking gerechtvaardigd is,” schrijft de voorzitter op zijn Facebookpagina.
De voorzitter vervolgt dat deze uitspraak het belang onderstreept van het individuele recht op een vrije en geheime stem voor mensen met een beperking, en bevestigt dat organisaties zoals Wan Okasi een cruciale rol spelen in het afdwingen van gelijke rechten. “Wij blijven ons inzetten voor structurele oplossingen en gelijke kansen voor alle mensen met een beperking in Suriname.”
Directeur Nasier Eskak van Binnenlandse Zaken vindt het jammer dat artikel 27 van het Kiesbesluit hiermee moet worden teruggedraaid. Volgens hem is dit een belangrijk artikel dat ervoor zorgt dat mensen met een beperking op een correcte en eerlijke manier hun stem kunnen uitbrengen. Door het terugdraaien van dit artikel keert men terug naar de oude situatie, waarbij een begeleider meerdere mensen met een beperking in het stemhokje kan begeleiden en namens hen mag stemmen. Hierdoor is het moeilijk te controleren of de begeleider daadwerkelijk de wens van de persoon met een beperking respecteert. Artikel 27 voorzag erin dat er een derde persoon van het stembureau aanwezig kon zijn in het stemhokje, waardoor er controle mogelijk was. Nu komt dit artikel echter te vervallen.
De rechtszaak werd aangespannen naar aanleiding van artikel 27 van het Kiesbesluit. Dit artikel bepaalde dat mensen met een beperking op de verkiezingsdag, behalve met een vertrouwenspersoon, ook met een vertegenwoordiger van het stembureau hun stem moesten uitbrengen. De vertegenwoordiger kleurde dan het gewenste hokje in voor de persoon met een beperking. Volgens Koendjbiharie werden hiermee de rechten van mensen met een beperking geschonden. Dinsdag stelde de rechter Koendjbiharie in het gelijk, maar de staat ging in hoger beroep. Ook daar behaalde Koendjbiharie de overwinning.