De staatsbegroting voor het dienstjaar 2022 is vrijdagochtend met 30 stemmen voor en 15 stemmen tegen aangenomen. De fractie van de Broederschap en Eenheid in politiek (BEP) deed niet mee aan de stemming, omdat de fractie niet eens was met de begroting, die niet voldeed aan een aantal eisen. Er is sprake van een begrotingstekort van 7,4%, terwijl er een financieringstekort is van 0,8%.
Voorzitter Asiskumar Gajadien van de Commissie van Rapporteurs zegt dat deze begroting aangeeft dat de regering op de goede weg is, binnen het kader van het meerjarig herstelplan. “We voeren een programma uit in samenwerking met Internationaal Monetair Fonds, waarbij we ons moeten houden aan een aantal maatregelen.”
Volgens Gajadien is de samenleving niet verwaarloosd. Bijna 10 procent van het Bruto Binnenlands Product (BPP) gaat naar de subsidies en bijdragen. “Ondanks dat er zoveel schulden zijn is 10 procent van ons BBP vrijgehouden en dit is om in te komen voor ons staatsschuld.” Er is een enorme druk van het personeelsbestand op de overheid van 7,5 procent van het BBP. Belangrijk is dat de zorg en veiligheid gegarandeerd blijft en er 3.6 procent van ons BBP is veilig gesteld. In het uitvoeren van programma’s en voor het onderwijs is bijna 3 procent van het BBP veilig gesteld. Deze zaken geven aan dat we de goede richting opgaan, zegt Gajadien.
Extra Inkomsten
President Chandrikapersad Santokhi zei onder andere dat Staatsolie in 2022 naar verwachting extra inkomsten zal hebben, daardoor zal de staat ook meer inkomsten hebben uit dividenden en belastingen van het bedrijf. “De verwachting is dat er extra staatsinkomsten zullen zijn van ongeveer SRD 800 miljoen, door middel van de signing bonus en tevens ongeveer SRD 1 miljard door de hogere internationale prijzen van olie, dus in totaal SRD 1.8 miljard.”
Volgens het staatshoofd is dit bedrag incidenteel en zal eenmalig voorkomen in dit jaar, dus er zijn geen structurele inkomsten voor dit jaar. Incidentele inkomsten zullen niet besteed worden aan uitgaven met een permanent karakter, anders zal er een groot gat in de begroting van het volgend jaar zijn. Met dit bedrag zal tijdelijk brandstof en elektriciteit worden gesubsidieerd, sociale projecten worden gefinancierd en ook voor koopkracht versterking wordt een deel gereserveerd.Een bedrag zal gaan naar het fonds voor brandstof subsidie en dat is ook opgenomen in de begroting voor een bedrag van SRD 423 miljoen.
In het fonds voor bijzonder voorziening noodsituaties is in de begroting opgenomen SRD 306 miljoen.“De subsidie op brandstof zal tijdelijk zijn. Het gaat om object subsidie en de bedoeling is deze subsidie om te zetten tot een subject subsidie, hierbij zullen alleen personen die echt in aanmerking komen voor ondersteuning nog subsidie ontvangen.”
Kostprijs stroom toegenomen
Santokhi haalt ook aan dat de kostprijs van elektriciteit behoorlijk is toegenomen, doordat ook de olieprijs is gestegen. “We hebben de energie verwekking via ons Afobakadam, maar desondanks wordt nog steeds een groot deel van de stroom thermisch opgewekt met olie, waarvan de prijs behoorlijk is gestegen. Voor elektriciteit is er ongeveer SRD 2 miljard op de begroting opgenomen en een deel hiervan wordt gesubsidieerd uit de extra inkomsten van SRD 1.8 miljard en het ander deel uit reguliere inkomsten. Hiermee is de regering in staat om de verhoging van de stroomprijzen zo veel mogelijk te beperken, om de elektriciteit tarieven betaalbaar te houden.”