In een conceptstaatsbesluit heeft de Surinaamse Service Station Exploitanten Bond (SSEB) duidelijk aangegeven dat de prijzen aan de pomp losgekoppeld moeten worden van de maatschappij. Dat wil zeggen dat de prijzen bij de pomp rechtstreeks naar de exploitanten gaan en dat de maatschappijen die olie leveren hun marge los van de prijzen bij de pomp krijgen.
Guno Castelen, voorzitter van de SSEB, zegt dat het concept staatsbesluit al enige tijd ligt bij de regering. Het idee om de prijzen aan de pomp los te koppelen van de marge die zij moeten afdragen aan de maatschappijen was na de rellen van 17 februari voor gedragen aan de regering door de bond. Binnen het staatsbesluit moet duidelijk aangegeven worden wat de winstmarge is van de pomphouders en wat de retailers moeten krijgen. Behalve het behandelen van het staatsbesluit willen de pomphouders een 8.5 procent verruiming van de winstmarge.
Het behandelen van deze staatsbesluit nam volgens de exploitanten veel te lang en moest het naar de verschillende ministeries toe. “We hebben twee weken terug aandacht gevraagd om zaken te bespreken. Er is gevraagd voor nog twee weken ruimte en die hebben we ook gegeven. De ALV heeft besloten dat zij niet meer willen wachten en is er besloten dat de pomphouders gaan sluiten”, aldus Castelen, gisteravond na de ALV van de SSEB. Het berekenen van de prijzen aan de pomp wordt dan totaal aangepast met het nieuw staatsbesluit.
De oliemaatschappijen en de president worden ook op de hoogte gesteld door de SSEB. Castelen hoopt dat het staatsbesluit alsnog wordt meegenomen op de agenda van de Raad van Ministers waar deze worden getoetst. “Het is kort dag, als dit op agenda geplaatst kan worden en getoetst kan worden binnen de raad van ministers, dan kan dit probleem voor de pomphouders tot het verleden horen”, zegt Castelen. De SSEB-voorzitter zegt dat de exploitanten met de huidige situatie aan het verpauperen zijn. De meesten van hen komen niet meer uit met de alsmaar verhoogde overheadkosten. Behalve de nutsvoorzieningen moeten de arbeiders ook meer betaald worden volgens het minimumuurloon. Dit zijn alleen maar kosten voor de pomphouders die zwaar zijn om te dragen, merkt Castelen op.
Momenteel ligt de winstmarge voor benzine rond de USD 0.12 cent per liter, echter gaat een groot deel van deze winstmarge naar de retailers. Er is wel een verhoging toegezegd van USD 0.035, dat brengt de winstmarge op USD 0.16. Maar voor de SSEB is nog steeds niet duidelijk hoeveel de exploitanten overhouden van deze verhoging, nadat zij de retailers hun deel hebben gegeven. Het is dus nog steeds niet duidelijk wat onze winstmarge is, geeft de SSEB bestuur duidelijk aan. Hij benadrukt dat ondanks het besluit van de leden de SSEB nog steeds in dialoog blijft met de regering. “Alleen praten legt geen zoden aan de dijk, we hebben langer dan twee jaren gevraagd om de marges aan te pakken.”