Staatsolie Maatschappij Suriname had voor het productiejaar 2022 als doel om 6.03 miljoen barrels aardolie te produceren. Maar het aantal is veel meer dan dat geworden.
Het productiejaar zal 6.14 miljoen barrels kennen. Dat is ruim 110.000 meer dan voorgenomen was. Dit vertelde Staatsolie-directeur Annand Jagesar vandaag tijdens een presentatie ten behoeve van het ontwikkelingstraject voor het Offshore gebeuren in Suriname.
Fikse omzet
Jagesar zegt dat de omzet heel erg goed uit ziet. Wat betreft het aantal barrels gasoline en diesel vanuit de raffinaderij die aan de pomp komt is dat 3.3 miljoen in plaats van de verwachte 3.2 miljoen. Dat is 100.000 barrels meer dan verwacht. Wat betreft het produceren van stroom is er bij de Staatsolie Power Company ook ruim 100.000 megawatt meer geproduceerd dit jaar. De winst voor belastingen is ruim 486 miljoen dollars. De directeur verklapt dat er heel erg hard eraan gewerkt moet worden om 322 miljoen dollars voor de staat beschikbaar te stellen. “Dat is niet niets en dat helpt de overheid ook heel veel. Als dat geld er niet was zou het echt anders uitzien in Suriname”. De leidinggevende zegt dat het staatsbedrijf niet op haar borst wil slaan, maar dit heel graag voor de natie wil doen. “We zijn voor team Suriname.”
1.3 miljard investering
De directeur merkt verder op dat er acht exploratieputten zijn geboord in blok 58 voor de kust. Er zijn daarbij vijf ontdekkingen gedaan. Er is in totaal meer dan 1.3 miljard Amerikaanse dollars geïnvesteerd in deze exploraties. “U weet dat een partner die 1.3 miljard investeert in een blok het niet doet om dat weg te gooien. Ze willen ook graag tot productie komen, dus dat moeten wij even vasthouden.”
Jagesar stelt dat de Surinaamse geologie iets uitdagender is dan die van Guyana. Dit heeft de directeur van Total Energies ook bekendgemaakt meent de Staatsolie-directeur. “Het is geen man over boord, het neemt alleen meer tijd om het goed te begrijpen.” De staatsolie topman merkt op dat het belangrijk is om het statement te maken dat er geen olie voor 2027 geproduceerd zal worden uit de offshore putten. Op basis van wat er gezien en gevonden is, is het zeker dat er ontwikkelingen komen meent Jagesar.
De directeur benadrukt ook dat er geen Final Investment Decision (FID) komt als er niet voldoende reserves zijn bij de olie vindingen. Dit is heel belangrijk voor het compleet Plaatje. “Je kan geen huis bouwen als je onvoldoende stenen hebt.” Patrick Brunings, Exploration & Subsurface Manager, zegt dat het bewegen van de continenten door de jaren heen effect heeft gehad op de geologie van het gebied voor de Surinaamse kust. Dit heeft ook gemaakt dat petroleumsystemen de mogelijkheid hadden om zich te ontwikkelen. Het is dan belangrijk om dit systeem te gaan begrijpen om te weten hoe te werken in het gebied. In zulke gebieden kunnen er verschillende grondstoffen voorkomen zoals water, gas en olie.
Tijdens de presentatie is duidelijk geworden dat er behoefte is aan meer informatie over de offshore ontwikkelingen in de oliesector. Hoe alles in deze branche werkt en wat er allemaal gedaan moet worden voordat er olie uit de grond kan komen.