De minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, is voorzichtig positief over de schuldenpositie van ons land. Er is volgens hem heel hard gewerkt om de staatsschuld van meer dan USD 4 miljard terug te brengen naar USD 3,4 miljard. “We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog niet”, stelt hij voorzichtig tijdens de regeringspersconferentie donderdag.
Het terugbrengen van onze staatsschuld was een van de topprioriteiten van de regering. President Chandrikapersad Santokhi herhaalde in zijn toespraak de stappen die de regering moest zetten die niet altijd even populair waren bij de samenleving. Het terugdringen van de subsidies op nutsvoorzieningen en andere zaken was een daarvan. Hij onderkent dat het niet altijd makkelijk is geweest, maar de vruchten nu duidelijk te merken zijn als er wordt gekeken naar de resultaten van vandaag.
Internationaal mogen landen maar 60 procent noteren voor de Debt to GDP-ratio. Dit is is een maatstaf die de verhouding weergeeft tussen de totale overheidsschuld van een land en het bruto binnenlands product (BBP). Het wordt vaak uitgedrukt als een percentage en geeft aan hoe groot de overheidsschuld is in verhouding tot de economische output van een land. In 2020 noteerde Suriname een Debt to GDP-ratio van 148 procent, dat is volgens Raghoebarsing buiten proportie. Dit is nu volgens hem teruggebracht naar 59 procent, binnen de internationale normen dus, zegt Raghoebarsing.
Desondanks hebben we nog schulden en worden er ook leningen gesloten door de regering. “We hebben een leningportefeuille van USD 3.2 miljard en toch door herstel van onze economie, door terugbetalen, dalen van de inflatie en groei van onze economie is die schuldquote een stuk lager”, zegt Raghoebarsing. Hij benadrukt dat we inderdaad schulden hebben, maar verkeren in een veel betere schuldenpositie dan enkele jaren geleden.
De Vereniging van Economisten (VES) gaf tijdens hun jaarrede aan dat Suriname langzamerhand richting stabilisatie gaat, echter is onze economie nog heel erg fragiel. Volgens Steven Debipersad, voorzitter van de VES, blijft de economie kwetsbaar door inefficiëntie bij het genereren van overheidsinkomsten, hoge schulden en een gebrek aan diversificatie. De economische groei in 2024, gedreven door hoop op het finale investeringsbesluit van TotalEnergies voor olieblok 58, wordt geschat op 3%. Voor 2025 wordt een groei van 4% verwacht, mede dankzij olie- en gasprojecten.