“Waar moeten we beginnen”, verzucht Emmy Hart, directeur van Stichting Rumas. Zij maakt zich zorgen over de steeds groter wordende groep jongeren, die door gebrek aan busgeld de school onregelmatig of zelfs niet meer kunnen bezoeken. Door de toegenomen prijzen, waaronder de bustarieven, is het voor vele huishoudens een uitdaging om kinderen naar school te sturen, vooral als zij afhankelijk zijn van busvervoer. “En niemand die vraagt hoe je naar school komt”, merkt Hart op.
Hierdoor worden jongeren niet gestimuleerd om door te zetten. De stichting heeft dit ook bij de vroege schoolverlaters geconstateerd, die zij nu aan het opleiden is. “Een jongeman, die de school vroegtijdig heeft verlaten en een vakopleiding wil volgen, heeft geen geld, vaak genoeg ook geen eten. Maar hij moet wel aan busgeld zien te komen om de lessen te kunnen volgen. Wat een motivatie.” Vanuit de Stichting zijn er projecten uitgevoerd, waarbij mensen uit de samenleving busgeld betalen voor de jongens. Hierdoor houdt de Stichting de jongemannen gemotiveerd.
Intussen heeft het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur via een persbericht laten weten dat het onderwijsproces vanaf maandag 21 februari genormaliseerd wordt. Dit besluit is genomen in overeenstemming met het Outbreak Management Team. Echter, niet eenieder verkeert in een hoerastemming hierom.
Simone, leerkracht op glo-niveau, maakt zich nog meer zorgen om de leerlingen nu alles weer genormaliseerd wordt. “Het komt nu steeds vaker voor dat klassen met weinig leerlingen bezig zijn. Dit, omdat niet eenieder de bus kan betalen”, laat Samantha weten aan Key News. In het Herstelplan is onder andere opgenomen dat studenten gratis schoolvervoer zouden krijgen. Dit is helaas nog niet in uitvoering gebracht. Beide dames hopen dat er zo snel mogelijk een oplossing komt in de situatie van de leerlingen.