Stichting A Marron Kompas wil ook betrokken worden bij het proces die de overheid inzet voor het slavernijverleden. Leo Brunswijk, voorzitter van de stichting, zei tijdens een donderdag gehouden persconferentie dat er een overheidscommissie in het leven is geroepen om zich buigen over het slavernijverleden.
Echter, wijst hij erop dat de marron daarbij niet is betrokken. Daarom wil de stichting met de regering praten om haar voor te leggen dat de marron zich achtergelaten en in de steek gelaten voelt. “Want ze zijn geen deelgenoot van de presidentiële commissie.”
Brunswijk geeft aan dat de stichting graag om de tafel wil zitten met de regering, zodat de marron een waardige plek kan krijgen binnen deze commissie. Alleen op deze wijze zal de stem van de marron gehoord zijn, gelooft de voorzitter van A Marron Kompas. Een plek in deze commissie is ook noodzakelijk, vooral als er volgens hem wordt gekeken naar de rol die de marron in het verleden heeft gehad. Hij wijst erop dat de geschiedenis leert dat de vrijheid van tot slaaf gemaakten is ingezet door de marron, omdat zij de groep zijn die is begonnen met verzet tegen de blanken. “Den pleeg a verzet zo dusdanig dat den sma die den ben tjar kon dja lek vee…handelswaar, kon tron gelijkwaardige partner. Want if ano gelijkwaardige partner da ie n go sdon na trafra nanga den fu taki”. Van dit oogpunt bekeken begrijpt de voorzitter van de stichting niet dat de marron niet is vertegenwoordigd in geen van de commissies die zich buigen over het slavernijverleden.
Brunswijk geeft aan dat A Marron Kompas met eenieder zal samenwerken zodat in het proces van excuses en herstel een groter doel bereikt wordt. Zo is er donderdag een samenwerking gesloten met het Nationaal Comité Herdenking Slavernijverleden en Stichting 10 Oktober. Johan Roozer, voorzitter van het Nationaal Comité Herdenking Slavernijverleden, onderkent dat de stem van de marron niet in voldoende mate is gehoord. “De no ben de fu sjie na den takmakandra”. Hij vindt dat het nu tijd is dat er een andere weg wordt ingeslagen. Hij wees erop dat met het initiatief om samen te werken, de zichtbaarheid van de marron gemeenschappen beter zal moeten worden in dit proces.
Roozer haalde aan dat het Nationaal Comité Herdenking Slavernijverleden vanaf nu ervoor wil zorgen dat de Stichting A Marron Kompas op de juiste manier geïnformeerd wordt. “We zullen met elkaar afstemmen hoe dat zal gebeuren. Maar we geven in ieder geval de zekerheid dat het bestuur van A Marron Kompas informatie zal krijgen”. Roozer wilt niet dat de informatiestroom alleen moet lopen via het Nationaal Comité naar A Marron Kompas. Daarom is hij ook van plan om ervoor te zorgen dat er een direct contact komt tussen A Marron Kompas en Nederland, voor informatie-uitwisseling. Dit zal volgens hem ertoe bijdragen dat de stichting van Brunswijk haar achterban beter zal kunnen informeren over het traject, excuses en herstel voor het slavernijverleden.
Brunswijk heeft aangegeven dat de stichting A Marron Kompas in de komende periode bezoeken zal brengen naar het binnenland om het volk aldaar te informeren over de excuses die de Nederlandse premier Mark Rutte op 19 december heeft aangeboden.