Stichting Landbouw Ontwikkeling Klaaskreek en Omgeving (Lokeo) komt dichter bij haar droom om een volwaardige agribusiness op te zetten te Klaaskreek west, merkt Sandino Ratling, voorzitter van de stichting op.
Onlangs is het bedrijf Opo Frey NV gestart met het planten van pomtayer. “In totaal willen zij 5 hectare aan pomtayer beplanten en dat is de eerste stap naar industrialisatie van onze landbouw te Klaaskreek”, merkt Ratling op. Vorig jaar is er een start gemaakt met de proeftuinen op het 2600 ha landbouwgebied te Klaaskreek-West. In de proeftuin zal plantmateriaal voor citrussoorten, gember en groenten worden vermeerderd en kunnen landbouw en landbouwtrainingen worden verzorgd door ervaren deskundige en professionals op agro-gebied.
Voor de ontwikkeling van de pomtayer productie van Opo Frey heeft de stichting van Wijk Diaconie, een organisatie in Nederland, middelen kunnen vrijmaken om de landbouwgronden open te stoten en de nodige infrastructuur te creëren. Eerder dit jaar heeft de stichting aan het open stoten van wegen gewerkt. Intussen zijn er meer dan 5 wegen aangelegd die de toegankelijkheid naar de landbouwgronden moet vergemakkelijken. “Binnen drie jaren moeten we de productie van pomtayer onder de knie hebben, er zijn al afzetmogelijkheden in zicht. We hopen dan daarna te werken aan verwerkingsfaciliteiten om de pomtayer tot een eindproduct te maken voor de consumenten.”
Stichting Lokeo is sinds 2012 actief geweest. Na enige tijd stil gelegen te hebben, startte Ratling in 2021 weer de werkzaamheden. Het idee achter de ontwikkeling van Klaaskreek-West tot landbouwindustrie kwam nadat de voormalige kapitein King van Klaaskreek de wens uitsprak om aan dorpsuitbreiding te doen. Maar zegt Ratling het was niet zomaar een uitbreiding, “het zou moeten dienen als ontwikkeling voor Klaaskreek en omgeving.”
Lokale bewoners van Klaaskreek en omgeving konden een aanvraag indienen om een stuk grond in ontwikkeling te brengen. “Intussen hebben wij tientallen personen en/of bedrijven die plots hebben aangevraagd om deze te ontwikkelen. Er zijn al twee bedrijven die een aantal hectaren aan Mahony-aanplant hebben gedaan.” Dit is een meerjaren investering, na enkele jaren kunnen de bomen geoogst worden voor de houtkap.
Ratling onderkent dat Klaaskreek niet als traditioneel landbouwgebied wordt gezien. “Vaak genoeg als men het binnenland hoort denkt men niet aan landbouw, wat jammer is want het binnenland heeft heel veel landbouwpotentie”, merkt de Lokeo voorzitter op. Er zijn wel uitdagingen als het gaat om landbouw in het binnenland onderkent Ratling. Het landschap is vaak niet vlak zoals we gewend zijn de kustvlakte.” Op Klaaskreek vooral hebben we te kampen met heuvellandschap, maar onze bodem is wel vruchtbaar voor gewassen zoals cassave, pomtayer, gember of Laos.”
Voor Ratling is landbouw zonder meer de toekomst om Klaaskreek en Brokopondo verder tot ontwikkeling te brengen. Vooralsnog wordt er werk verschaft aan lokale gemeenschappen die aanplant aanleggen en andere werkzaamheden moeten verrichten voor bedrijven. “Het is de bedoeling ook om ondernemerschap te stimuleren onder de lokale gemeenschappen dat zij zelf kunnen voorzien in hun alledaagse behoeften.”