Tussen 2016 en 2020 is er bij 680 personen in Suriname tuberculose (tbc) vastgesteld. Gemiddeld zijn dat dus 136 patiënten per jaar. Volgens het proefschrift ‘Tuberculosis in Suriname. Trends in epidemiology, diagnostics and treatment’ van longarts Fitzgerald Gopie is er de afgelopen twintig jaar een stijging te merken van het aantal patiënten met tbc.
In zijn proefschrift vestigt Gopie de aandacht op de relatie tussen tbc en de toegang tot moderne gezondheidszorg en een lage sociaal- economische status bij inheemsen, maar ook de aanwezigheid van hiv als co-infectie bij tbc-patiënten van creoolse afkomst. Bij deze groep is in Suriname ook een milde resistentie tot het rifampicin medicijn geconstateerd. Dit ligt mogelijk aan een gemeenschappelijke verspreiding van deze medicinale resistente soort.
Rekening houden met etniciteit
Vanwege de onevenwichtige spreiding van tbc onder de verschillende bevolkingsgroepen van Suriname wordt aanbevolen rekening te houden met etniciteit wanneer er tbc-interventieprogramma’s worden uitgevoerd. Het wordt aangeraden om deze verspreiding verder te onderzoeken. De uitdaging om tbc uit te roeien ligt volgens Gopie vooral in de herkenning en behandeling hiervan. Tenslotte is de toepassing van de Mantouxtest/TST, die wordt gebruikt bij de diagnostiek van latente tuberculose, geëvalueerd. Gopie doet hierbij een voorstel tot het naar boven bijstellen, van 10 naar 15, van de afkapwaarde voor mensen die geen risicofactoren voor tbc hebben.
Specialisatie longarts
Fitzgerald Gopie promoveerde op 10 november 2021 tot doctor in de Medische Wetenschappen aan de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Hij heeft gestudeerd aan de Faculteit der Medische Wetenschappen, waarvan zijn co-schappen grotendeels zijn gedaan in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Van 1998 tot 2001 heeft hij als parttime/fulltime SEH-arts gewerkt in het AZP. In 2001 is hij in Suriname gestart met de specialisatie tot longarts, welke hij in 2007 succesvol afrondde aan het Medich Spectrum Twente te Enschede Nederland. Op 1 december 2007 trad hij in dienst van het AZP als longarts.