Dimitri L., een 22-jarige student, staat terecht voor diverse misdrijven die verband houden met de diefstal van militaire wapens in 2021 uit een munitiebunker bij voormalig president Desiré Bouterse thuis.
De aanklachten tegen de verdachte omvatten deelname aan een criminele organisatie, illegale uitwisseling en/of handel in vuurwapens en munitie en overtreding van de vuurwapenwet. Tijdens een zitting vorige week deelde de openbare aanklager mee dat het Openbaar Ministerie (OM) beschikt over foto’s waarop Dimitri L. samen met andere verdachten poseert met meerdere zware wapens die lijken op de in 2021 gestolen wapens.
Het onderzoek richtte zich op de eerste informatie dat de wapens hoogstwaarschijnlijk gestolen waren door Walter Bouterse, een kleinzoon van de ex-president, die een dag voor de aangifte van de wapendiefstal zelfmoord pleegde. Het betreft bijna 50 zware wapens, waaronder AK-47 aanvalsgeweren, granaatwerpers en een grote hoeveelheid munitie. Tijdens het onderzoek heeft de politie WhatsAppberichten onderschept van Walter en een van zijn contacten. In deze berichten vertelt het contact aan Walter dat Dimitri L. een van de wapenopkopers is. Het OM beschikt ook over geluidsopnames en documenten als bewijsmateriaal.
De advocaat van Dimitri L. heeft een verzoek ingediend voor zijn voorlopige vrijlating, maar de rechter heeft dit afgewezen. Volgens de verdediging heeft de politie ten onrechte twee mobiele nummers aan de verdachte gekoppeld. Een nadere analyse van de data zou hebben aangetoond dat de twee nummers naar elkaar hebben gebeld. De advocaat heeft dit aangevoerd om aan te tonen dat de politie fouten heeft gemaakt. Volgens de verdediging is het onmogelijk dat een ogenschijnlijk geestelijk gezonde jongeman zichzelf zou hebben gebeld.
Daarnaast heeft de hoofdverdachte ontkend ooit wapenzaken te hebben gedaan met Dimitri L. Het feit dat hij zich vrijwillig heeft aangemeld en bereid is zijn paspoort in te leveren, wordt aangevoerd als argument dat hij niet probeert aan vervolging te ontkomen en op elke zitting aanwezig zal zijn.
Het OM heeft bezwaren geuit over het verzoek. Volgens de Officier van Justitie (OvJ) was de aanmelding van de verdachte niet helemaal vrijwillig. Hij keerde volgens het OM enkele maanden geleden terug en meldde zich aan bij de politie. Volgens de openbare aanklager deed hij dit niet zozeer omdat hij zich zo graag aan de wet wilde onderwerpen, maar meer vanwege een belangrijke familiesituatie.
Het feit dat hij naar het buitenland was gevlucht en zich bijna twee jaar schuil had gehouden, spreekt volgens de aanklager boekdelen. De vervolging hecht bovendien veel waarde aan informatie en potentieel bewijsmateriaal dat is verkregen uit zijn mobiele telefoons, e-mails, de administratie van een schietvereniging waarvan hij lid was, en zijn reisgedrag in de periode na de wapendiefstal. De rechter heeft de verdere behandeling van de zaak uitgesteld tot midden februari.