De Surinaamse gezondheidszorg ligt al enige tijd op de intensive care. De zorgsector wordt voornamelijk in leven gehouden door ondersteuning van bevriende naties en internationale organisaties.
De tweede LAMAT-missie die succesvol is afgerond, is dan ook met veel fanfare door de Communicatie Dienst Suriname (CDS) en Volksgezondheidminister Amar Ramadhin naar buiten gebracht. De missie is op 28 februari officieel afgesloten in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).
Het is de tweede keer dat het Amerikaanse Lesser Antilles Medical Assistance Team (LAMAT) een missie heeft uitgevoerd in Suriname. De missie is onderdeel van de Enduring Promise-missie van het US Southern Command. Vele Surinamers die geen bril of een behandeling bij de tandarts kunnen permitteren zijn blij gemaakt. Het team heeft samen gewerkt met Surinaamse artsen. Het 42-koppige Amerikaanse team, bestaande uit chirurgen, artsen, verpleegkundigen, tandartsen, biomedische technici en experts in optometrie, bood medische diensten aan in het AZP, Wanica Ziekenhuis, Militair Hospitaal, JTV-hoofdkwartier en de medische kliniek te Brownsweg.
Het team heeft ook educatiesessies gehouden voor Surinaamse medici, waarbij nieuwe vaardigheden zijn bijgebracht. Daarnaast is een schenking gedaan van 4100 kilo aan farmaceutische producten en 32 containers chirurgische benodigdheden voor de Spoedeisende Hulp, de oog-, tandheelkundige en eerstelijnszorg. “De producten hebben een totale waarde van ruim USD 250.000”, aldus de CDS.
De overheidscommunicatiedienst heeft in haar persbericht de minister ook gebombardeerd tot een zeer ingenomen regeringsfunctionaris. Ramadhin ziet de Amerikaanse steun als een verlichting voor de medische zorg. Hij is vooral blij vanwege het educatieve aspect van de missie, omdat Suriname te maken heeft met een braindrain. Het is echter opmerkelijk dat Ramadhin en ook geen enkel andere regeringsfunctionaris heeft gereageerd nadat de media eerder deze week melding maakte van het vertrek van grote groepen zorgpersoneel.
Vakbondsvoorzitter Lloyd Pool, die de belangen van het personeel bij het grootste ziekenhuis van het land behartigt, uitte wederom zijn zorgen over het wegtrekken van deskundig verpleegkundig personeel. “De braindrain blijft voortbestaan ondanks de zogenaamde interventiemaatregelen van de regering vorig jaar”. De situatie is volgens hem zeer zorgwekkend.