Door even met haar voeten te stampen op de houten vloer vraagt Rosita Etnel, gebarentaaltolk, de aandacht van de aanwezige leden van Stichting Surinaamse Dovenbelangen (Sudobe). De voorzitter, Henk Kimpoel, is aan het discussiëren met zijn leden hoe zij Werelddovendag, die wereldwijd op 25 september wordt herdacht, zullen invullen. “Ons thema voor dit jaar is ‘Gebarentaal en de pandemie’”, zegt Kimpoel.
Een van de Covid-19-maatregelen is dat mensen een mondneuskap moeten dragen. Echter, dit zorgt voor communicatieproblemen bij doven. Mimiek is heel belangrijk voor de communicatie bij doven en met de mondneuskap gaat dat moeizaam.
Ook de communicatie over het Covid-19-vaccin is een uitdaging voor de dovengemeenschap. Enkele leden zijn nog niet gevaccineerd, omdat ze niet weten hoe ze moeten omgaan met fake nieuws. “Ik ben zelf nog niet gevaccineerd, omdat ik bang ben. Je hoort heel veel mensen allerlei verhalen vertellen over het vaccin dat je niet meer weet wat te geloven”, zegt Shondelle, lid van Sudobe.
Het accepteren van doven en de dovencultuur gaat heel langzaamaan in de samenleving, volgens de leden van Sudobe. Daarom is het van belang te blijven praten over doven en de dovencultuur. “We moeten meer praten over dovencultuur, zodat mensen weten wat wij meemaken en doen elke dag”, zegt Garros Poeketie, die bij de ZapLab van Villa Zapakara werkt. Het is de bedoeling dat hij op Werelddovendag een rondleiding geeft in gebarentaal.
“Ik wil de mensen wijzen wat we kunnen doen en dat we ook kunnen werken”, zegt Poeketie trots.
Het is voor Wiren Meghoe, wiens verhaal in de film ‘Wiren’ is vertolkt, heel belangrijk dat doven een stem krijgen. “Het zal de eerste keer zijn dat een dove zo een presentatie en rondleiding houdt, want het is volgens mij nooit eerder gedaan in aanwezigheid van mensen. Horenden doen het allemaal en doen het vaak”, zegt Meghoe. Voor Poeketie gaat het vooral om de gelijkwaardige behandeling die doven graag willen krijgen van de samenleving om een ‘normaal leven’ te kunnen leiden. Echter, dit is nog voor vele doven een probleem.
Het vinden van werk voor doven is nog steeds een uitdaging. “Los van het feit dat we niet verder kunnen studeren als we willen, stoten sommige mensen ons af omdat we doof zijn, want het gaat dan te moeilijk voor hen zijn om met ons te communiceren”, zegt Tiffany, die als koffiedame werkt bij De Nationale Assemblee. Ze zou graag verder willen studeren want ze ziet zich niet als koffiedame werken voor de rest van haar leven.
Shondelle kan nog geen werk vinden, ondanks dat zij al enkele jaren van school is. “Werk vinden voor een dove is een grote uitdaging. Ik ben nog steeds op zoek naar een baan. Als ik een heb gevonden en men zegt dat ik me moet laten vaccineren, dan zal ik dat doen”, zegt Shondelle.
Er moet nog heel veel geregeld worden voor doven in Suriname.
Kimpoel hoopt op Werelddovendag extra aandacht te vragen voor de belangen van doven. Er is echter meer dan een dag nodig hiervoor volgens de leden van SuDoBe. “Want ook wij hebben recht op een normaal bestaan”, aldus Kimpoel.