Een delegatie onder leiding van de Nationale UNESCO Commissie Suriname heeft op uitnodiging van het UNESCO Transcultura Programma deelgenomen aan het Het World Tourism Event (WTE).
Dit vond plaats van 12 t/m 14 september 2024 in Genua, Italië. De deelname was gericht op de promotie van de drie Surinaamse UNESCO Werelderfgoedsites met hun Outstanding Universal Values (OUV) aan de wereld.
De WTE is gewijd aan het promoten van Werelderfgoedlocaties onder internationale touroperators. De drie UNESCO werelderfgoedsites die Suriname heeft gepromoot zijn: Het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR), het grootste natuurreservaat van Suriname en een van de grootste beschermde tropische regenwouden ter wereld, Jodensavanne Archeologische Site en de historische binnenstad van Paramaribo.
De Surinaamse delegatie bestond uit de Secretaris-Generaal van de UNESCO Commissie, Vidya Narain, Chief Protected Area Manager (CSNR) Vincent Esajas, en directeur Toerisme van het Ministerie van Transport,Communicatie en Toerisme Rabin Boeddha. De reis-en verblijfkosten van de delegatie werden gedragen door de UNESCO. Promotiemateriaal dat is aangeleverd door de sitemanagementautoriteit werd betaald door het directoraat Toerisme van het ministerie van TCT, deels door PIU/PURP en het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer en de stichting Jodensavanne.
De Caribische stand trok veel bezoekers met haar unieke erfgoed, natuur en diverse cultuur. Tijdens de presentatie “The Caribbean: a unique cultural and creative experience”, werd benadrukt dat er tools ontwikkeld moeten worden om duurzaam toerisme te bevorderen, met nauwe betrokkenheid van lokale gemeenschappen. De Caribbean Tourism Organization (CTO) heeft tijdens deze presentatie wat zorgpunten geuit, waarbij is aangegeven dat de diversiteit van het Caribisch gebied ook uitdagingen met zich meebrengt. Globalisering en westerse normen bedreigen lokale tradities, waarbij vooral jongeren geneigd zijn moderne trends boven inheemse of traditionele gebruiken te verkiezen.
Massatoerisme kan leiden tot commercialisering en verlies van culturele identiteit. Daarnaast dreigen inheemse kennis, geneeskunde, praktijken en levenswijzen verloren te gaan doordat deze niet worden overgedragen aan nieuwe generaties, wat culturele continuïteit in gevaar brengt.
De aanbevelingen en oplossingen die door de CTO naar voren zijn gebracht tijdens het evenement zijn:
• Het opzetten van culturele hubs waar mensen in de creatieve industrie en ambachtslieden zich kunnen uiten, zoals de oprichting van een “Culturele Stad.”
• Training voor toeristengidsen om de zogeheten creative cities en cultureel erfgoed te integreren in hun programma’s.
• Het instellen van culturele councils om de lokale cultuur te ondersteunen en bevorderen.
Verder is er sterk aanbevolen om cultuuronderwijs op te nemen in het onderwijssysteem, waarbij scholen lesgeven over lokale tradities, cultuur en erfgoed. Ook is het belangrijk om inheemse kennis en erfgoed te documenteren en te bewaren in digitale archieven voor toekomstige generaties.
Het is van groot belang dat cultuur, erfgoed, diversiteit en inclusiviteit worden geïntegreerd in onderwijs, maar zeker ook in de toerismestrategie van elk land. Dit creëert meer bewustwording onder de jeugd en toekomstige generaties, wat bijdraagt aan het behoud van ons cultuur en erfgoed.
De WTE bood ook de gelegenheid om te netwerken en nieuwe connecties aan te gaan voor samenwerking op internationaal niveau. Met deze deelname aan het WTE 2024 zet Suriname een stap vooruit in de promotie van haar rijke culturele en natuurlijk erfgoed op internationaal niveau.