De World Justice Project heeft donderdag haar rapport, getiteld: Corruption in the Caribbean, gepubliceerd. Hieruit is te concluderen dat 82 procent van de respondenten vindt dat de Surinaamse politieke partijen corrupt zijn.
61 procent van de Surinaamse respondenten vindt dat douaneambtenaren het corrupts zijn, 63 procent vindt dat parlementariërs corrupt zijn, 55 procent vindt dat politieagenten corrupt zijn, 41 procent vindt inspecteurs die werken bij grondkantoren corrupt en 47 procent vindt ambtenaren, die werken voor overheidskantoren corrupt.
De bevindingen in het rapport Corruption in the Caribbean breiden uit op gegevens in de 2022 World Justice Project Rule of Law Index, die de afwezigheid van corruptie meet als een belangrijke rechtsstaatfactor voor 140 landen over de hele wereld. De index is gebaseerd op nationaal representatieve enquêtes onder huishoudens en enquêtes van deskundigen van zowel de publieke als private sector. Het nieuwe Caribische rapport publiceert aanvullende inzichten uit de huishoudpeilingen in Suriname, Antigua en Barbuda, de Bahama’s, Barbados, Dominica, Dominicaanse Republiek, Grenada, Guyana, Haïti, Jamaica, St. Kitts en Nevis, St. Lucia, St. Vincent en de Grenadines en Trinidad & Tobago.
Een meerderheid van de mensen in het Caribisch gebied gelooft dat overheidsfunctionarissen corrupt zijn. Gemiddeld is 80% van de respondenten in Caribische landen van mening dat overheidsfunctionarissen vaak overheidscontracten gunnen aan vrienden of familieleden, en 66% gelooft dat overheidsfunctionarissen regelmatig om steekpenningen vragen. Bovendien gelooft gemiddeld 74% van de mensen dat politici vaak openbare middelen gebruiken om hun eigen familie ten goede te komen.
De perceptie van nepotisme, werving en loopbaanontwikkeling van vrienden en familieleden, zowel in de publieke als in de private sector, was wijdverspreid in het Caribisch gebied. Gemiddeld gelooft 81% van de ondervraagden dat overheidsfunctionarissen nepotisme bedrijven; 83% gelooft dat politici en gekozen vertegenwoordigers dit doen.
De cijfers zijn iets lager voor de particuliere sector, waar 75% van de respondenten gelooft dat werknemers in de particuliere sector vaak of zeer vaak invloed uitoefenen op het inhuren van vrienden en familieleden.
De landen waar de perceptie van nepotisme in de particuliere sector het meest uitgesproken is, zijn Trinidad en Tobago (82%), Grenada (84%) en St. Lucia (77%).
Andere belangrijke bevindingen uit het rapport Corruption in the Caribbean hebben betrekking op verkiezingen. Gemiddeld gelooft 63% van de mensen in Caribische landen dat politici zich bezighouden met verkiezingsfraude of manipulatie. Het rapport laat ook zien hoe sommige mensen in de regio dit aan den lijve hebben ondervonden.
In het Caribisch gebied meldde gemiddeld 11% van de mensen pogingen om hun stem te manipuleren bij nationale verkiezingen en 8% bij gemeenteraadsverkiezingen. Respondenten in de Dominicaanse Republiek en Guyana rapporteerden de hoogste percentages van het kopen van stemmen, terwijl respondenten in Antigua en Barbuda, Barbados en Grenada de laagste percentages rapporteerden. In de Dominicaanse Republiek zei 36% van de ondervraagden dat ze werden gevraagd om op een kandidaat of politieke partij te stemmen in ruil voor een gunst, geld of goederen bij nationale verkiezingen.