Vijf producties die aan Suriname gerelateerd zijn, worden tijdens de Holland Film Meeting (HFM) gepresenteerd aan toonaangevende internationale financierders en andere relevante schakels in de filmindustrie. Dit heeft het Nederlandse Film Festival begin juli 2022 bekendgemaakt. Key News spreekt in een serie artikelen een deel van de personen wiens werk is geselecteerd.
Filmmaker en regisseur Ivan Tai-Apin is een van de Surinaamse filmmakers gekozen om mee te dingen naar financiering voor zijn productie ‘Gouverneur de Goijer’. Als zijn film wordt gekozen hoopt Tai-Apin dat zijn productie in het najaar van 2023 wordt uitgezonden.
Wat betekent de selectie van uw product voor u?
Ik ben megablij dat het project ‘Gouverneur de Goijer’ geselecteerd is voor de Holland Film Meetings, omdat de kans dat deze film werkelijk gerealiseerd wordt is vergroot. Het in contact komen met internationale film professionals via deze weg biedt ook meer mogelijkheden voor Suriname en haar beginnende filmindustrie. De selectie van de gekozen projecten is gedaan door het Nederlands Film Festival en internationale film professionals.
Hoe kwam u te weten dat u bent geselecteerd?
Ik kreeg op 17 juni 2022 een uitgebreide brief per e-mail dat het project ‘Gouverneur de Goijer’ geselecteerd is en de reden waarom. Er werd meteen aangegeven dat vanaf 1 augustus 2022 alle geselecteerde projecten in een traject zullen komen, waarbij er verdere uitdieping zal plaatsvinden op het gebied van marketing, distributie, pitchen et cetera.
Wat was uw eerste reactie?
Blij en belde mijn ouders direct op. Ik heb ongeveer 3 jaar aan het project gewerkt, dus wilde ik dit meteen met hen delen. Ook met alle betrokkenen heb ik contact opgenomen. Mensen die me vanaf het begin hebben ondersteund in deze keuze en ook hen die geadviseerd hebben in de research en het script. Ik heb deze selectie het eerst met hun gevierd!
Wat houdt de Holland Film Meeting in?
De Holland Film Meeting (HFM) is een van de belangrijkste Europese evenementen op het gebied van co-productie en ontwikkeling en een essentiële brug tussen de Nederlandse en internationale filmindustrie. De Holland Film Meeting is een initiatief van het Nederlands Film Festival, NFF.
Is dit uw eerste inzending bij deze organisatie?
Dit is mijn eerste inzending bij de Holland Film Meeting.
Was deze productie een bewuste keus? Waarom?
Deze productie was een bewuste keuze. Ik wil Suriname laten zien vanuit een heel ander perspectief. Meestal laat men in een slavernijfilm alleen de positie van witte en zwarte mensen zien. Ik wil graag de relaties tussen mensen laten zien in een omgeving waar heel veel verboden was. Ook de verhouding tussen het Gouverneurshuis en de Republiek der Verenigde Nederlanden (de naam van Nederland toen) komt naar voren. Dit alles in een enscenering, waarbij de realistische sfeer en de pijn van de slavernij wordt weergegeven.
Wat was uw inspiratie om dit verhaal via film te vertellen?
De wereld is heel erg verdeeld. Ik wil met deze film een poging wagen om de wereld inzicht te laten krijgen in wat de slavernij precies inhield, waardoor de verdeelde wereld dichter bij elkaar kan worden gebracht. Ik hoop dat er meer begrip, empathie en acceptatie kan komen voor de verschillende groepen in de samenleving.
Wat betekent deze selectie voor ItGoesProductions en haar dagelijkse werkzaamheden?
Voor nu zitten we nog in de pre-productie fase, waarbij er research wordt gedaan naar alle werkzaamheden. Met welke partners ga je samenwerken? Welke crewmembers heb je voor deze productie nodig? Welke consultants zal je benaderen? Hoe ga je plannen? Met welke stuntmannen en vrouwen ga je werken? Scènes schrijven, soms herschrijven et cetera. Het is nu veel voorbereidend werk verrichten, maar vooral onderzoek doen naar alle mogelijkheden.
Wat is de volgende stap, nu het product is geselecteerd voor de HFM?
Alle geselecteerde projecten komen in een online traject, waarbij er steeds doelgerichter zal worden gewerkt. Het maken van een goede inhoudelijke presentatie voor fondsen, investeerders et cetera, heeft nu prioriteit.
Hoe is het traject naar de indiening en selectie verlopen?
Jaarlijks kunnen filmmakers en schrijvers een project indienen bij het NFF, Nederlands Film Festival, om geselecteerd te worden door de Holland Film Meetings organisatie. Vanaf dit jaar staat men ook open voor verhalen van ex-koloniën. Gouverneur de Goijer is geselecteerd in de categorie Stories and Beyond.
Wat zal het op touw zetten van deze productie betekenen voor Suriname?
Het is nu al bekend dat 90% van de film opgenomen zal worden in Suriname. Hiermee krijgen zowel crewmembers en cast members in Suriname de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen op deze grote filmset. De binnenstad van Suriname zal omgetoverd worden in een 17de-eeuwse setting, waarbij er een beroep zal worden gedaan om samen met het bedrijfsleven en de Surinaamse overheid deze transformatie te realiseren. Ook op allerlei andere gebieden zullen bedrijven en organisaties worden betrokken bij de realisatie van dit project. Totale cast en crew wordt tot nu toe geschat op 1200 man.
U bent bekend van Wiren the Film, maar heeft ook andere producties in Suriname en daarbuiten neergezet. Verschilt de aanstaande productie van uw vorig werk? Op welke manier?
Zoals Netflix het aangaf, is de film Wiren een social drama (humanitarian film). Gouverneur de Goijer zal een historische love drama zijn met heel veel spanning en actie. Dit genre verschilt heel veel van de film Wiren. Het is fictie, maar wel grotendeels gebaseerd op feiten.
Wanneer wordt de productie opgeleverd voor distributie?
Ik hoop dat deze film in 2023 (voorjaar) in productie kan gaan, zodat het eventueel in het najaar van 2023 in première kan.
Wat is uw grote wens voor deze productie?
Mijn wens is dat iedereen over de gehele wereld deze film kan zien en ook lering uit kan trekken.