Vijf producties die aan Suriname gerelateerd zijn, worden tijdens de Holland Film Meeting (HFM) gepresenteerd aan toonaangevende internationale financierders en andere relevante schakels in de filmindustrie. Dit heeft het Nederlandse Film Festival begin juli 2022 bekendgemaakt. Key News spreekt in een serie artikelen een deel van de personen wiens werk is geselecteerd.
-Wat betekent de selectie van het filmproject voor u? –Bryan Blinker: Suriname is vooralsnog een onuitputtelijke bron van verhalen, met een diep verleden in culturele diversiteit. Suriname is een verhaal dat gehoord moet worden.
–Suleigha Winkel: Het betekent voor mij een samenvatting van de afgelopen 5 jaar en de ervaringen die ik heb opgedaan omzetten in inspiratie. Dit is mijn tweede speelfilm na 6 jaar en het ontrafelt zich op een pure manier.
-Hoe kwam u te weten dat u in de selectie bent gevallen?
Bryan: Ik kwam het te horen via Suleigha Winkel.
Suleigha: Ik kwam het te horen via e-mail van de HFM-groep. Ik had al eerder meegedaan aan een ander project met het Film Fonds en zo ook kennis gemaakt met hen.
-Wat was uw eerste reactie?
Bryan: Onbeschrijfelijke vreugde. Er zit een zekere mate van durf in om hieraan mee te doen en uitgekozen worden is een ontlaadde beloning.
-Er heeft een team gewerkt aan het (filmproject), hoe is de samenwerking?
Bryan: De samenwerking is één van constante communicatie en wisselwerking van ideeën, opdat er uiteindelijk een en hetzelfde standpunt wordt ingenomen.
-Wat is uw specifieke rol in het geheel?
Bryan: Ik ben de scenarist, maar ik wens ook mijn vleugels uit te slaan en te fungeren in de rol van assistent-regisseur.
Suleigha: Scenarist en regisseur
-Is dit uw eerste inzending bij deze organisatie?
Suleigha: Voor het Filmfonds mijn tweede en voor de HFM de eerste.
-Was deze productie een bewuste keus? Waarom?
Bryan: Jawel deze productie is een bewuste keuze; Suriname is vooralsnog een on uitputtende bron van verhalen, met een diep verleden in culturele diversiteit. Suriname is een verhaal dat gehoord moet worden.
-Wat was uw inspiratie om aan dit verhaal te werken?
Bryan: Alhoewel Suriname een onuitputtelijke bron is aan verhalen, is de verbondenheid van de doorsnee Surinamer met vooral het achterland van Suriname nog niet tot bloei gekomen.
-Wat is de volgende stap, nu het product is geselecteerd voor de HFM?
Bryan: Zelfstudie, online workshops bijwonen, Pitch meeting in Nederland en het plegen van onderzoek, het doorschrijven van het script.
-Hoe is het traject naar de indiening en selectie verlopen?
Bryan: Zeer gevoelsmatig, het bewustzijn dat niet alleen het verhaal gevormd moest worden, maar ook de realisatie dat het team dat moet deelnemen vast gevormd moest worden.
-Wat zal het op touw zetten van deze productie betekenen voor Suriname?
Bryan: De productie zal de bewustwording opgang brengen dat Suriname meetelt in deze wereld als het gaat om het maken van films onder anderen, waarbij de diversiteit en wat ons Surinamers maakt, kan worden tentoongesteld.
-U bent ook bekend van eerdere producties. Verschilt de aanstaande productie van uw vorig werk? Op welke manier?
Suleigha: Het verschilt qua tijdlijn van de film (Lobi Singi). De film is een historisch drama dat zich afspeelt in de koloniale tijd. Het vergt behalve fictie een heleboel onderzoek naar die tijd, wat het enorm spannend maakt voor ons. We ontdekken elke week wel iets nieuws.
-Wanneer wordt de productie opgeleverd voor distributie?
Suleigha: We hopen hem binnen 3 a 4 jaar af te kunnen krijgen met de steun van eenieder.
-Wanneer wordt de productie opgeleverd voor het publiek?
Suleigha: We mikken op binnen 5 jaar.
-Wat is uw grote wens voor deze productie?
Bryan: De bewustwording van gebondenheid stimuleren onder alle Surinamers.
-Wat kan het publiek van het verhaal verwachten?
Bryan: De drang naar gebondenheid en inclusiviteit als sleutel voor het ontketenen van het hart van Suriname.