Suriname staat op de 11e plaats in de Concacaf regio volgens de bijgewerkte standenlijst op 21 april. De strijd om het Concacaf kampioenschap in Nicaragua werd een dag eerder officieel afgesloten.
Het nationaal team wist tijdens het regionaal toernooi niet uit de groepsfase te geraken. Volgens de wereldstandenlijst, die december vorig jaar voor het laatst werd aangepast, staat Suriname op 76e plek. Zaalvoetbalbondscoach Prishad Parmessar zegt dat het nationaal team op een plek staat voor wat het waard is.
De oefenmeester geeft toe dat Suriname nog een lange weg moet bewandelen om verder te klimmen. Volgens de bondstrainer is het spelen van interlands “cruciaal als we willen groeien.” Hij pleit verder voor een vlotte- en sterke competitie.
Veldvoetballers hebben jarenlang het niveau van de zaalvoetbalcompetitie bepaald. Met de komst van de Suriname Major League (SML) kan een groot deel veldvoetballers niet meer actief zaalvoetballen, aangezien zij nu een profstatus hebben verkregen. De futsalcompetitie boet hierdoor in aan kwaliteit. Opleiden van spelers, die uitsluitend zaalvoetbal beoefenen, kan volgens Parmessar niet. “Specifiek zaalvoetballers opleiden bestaat niet. Je leidt voetballers op. Sommigen kiezen dan ervoor om alleen te zaalvoetballen.” Naar zijn zeggen beschikt Suriname wel over deskundige zaalvoetbalcoaches.
Hij erkent weliswaar dat er meer oefenmeesters nodig zijn, maar voegt eraan toe dat lokaal een aantal coaches met de hoogst mogelijke basis zaalvoetbalcoach opleiding rondloopt. “Zeker 10 of 12 UEFA B opgeleide futsalcoaches. Dat is de hoogste UEFA-graad voor zaalvoetbal”, vertelt hij.
In het verleden werden lokaal een aantal zaalvoetbalcoaches opgeleid. De inmiddels overleden oud official van de Koninklijke Voetbalbond (KNVB), Marius Privee, zette zich hiervoor in. Privee zette in samenwerking met het voormalig bestuur bij de Surinaamse Zaalvoetbalbond (SZVB) een aantal trainerscoach (TC) opleidingen onder supervisie van de KNVB op. Parmessar weet dat voor wat betreft het TC 3 niveau meer dan 20 coaches over een diploma beschikken. “Daarna is er een UEFA B gedraaid, maar omdat het in Suriname werd gehouden heeft de UEFA gevraagd het geen UEFA B te noemen. Bij de accreditatie is het wel gelijkgesteld”, vertelt de bondstrainer.
Mindshift
Volgens Parmessar moet de hele mindset bij opleiden van voetballers veranderen. “Er wordt bij de jeugd nog te veel gespeeld om kampioen te worden in plaats van spelen om het individu beter te maken”, zegt de coach kritisch. Hij meent dat er bij de jeugd tot zeker de U-14 het liefst zonder een standenlijst wordt gespeeld. “Ze moeten gewoon wedstrijden spelen zonder een standenlijst, zonder topscorers en zelfs arbiters.” Op de vraag als het juist niet belangrijk is dat jongelingen al vroeg wennen aan het spelen met een arbitrale leiding verwijst Parmessar naar het verleden. “Vroeger speelden wij op straat. Was er ooit een referee?”, stelt hij retorisch. De oefenmeester meent dat het toen nooit uit de hand liep. “Wij wilden de wedstrijd winnen, maar er was geen kampioen. Respect hebben leer je thuis en op school.”
De oefenmeester vindt dat kinderen zaken ook zelf moeten leren oplossen. “Waarom moet een referee bepalen?” Laten ze het zelf oplossen. Zo leren ze ook wat sportiviteit is. Uiteindelijk gaan zij inzien dat zij zelf eerlijke beslissingen moeten nemen.” Het voorbeeld van Parmessar is weliswaar gericht op straatvoetbal dat niet in georganiseerd verband plaatsvindt.
Parmessar schat in dat de jongelingen per jaar tussen de 35 en 36 wedstrijden moeten spelen. Daarnaast moet de onderverdeling van teams naar gelijkwaardig niveau geschieden. “We hebben niets aan een jeugdwedstrijd met 12-0 en 18-1 uitslagen. Maak poules van gelijke sterkten en laat de kinderen flink spelen, genieten en zich ontwikkelen. Het is de bedoeling dat eenieder minimaal 20 minuten mee moet doen in een wedstrijd”, stelt Parmessar voor.
De futsalbondscoach zegt voornoemde ideeën met de verantwoordelijke autoriteiten te hebben gedeeld. “Bij aanvang van de jeugdcompetitie heb ik een mail gestuurd naar de Surinaamse Voetbal Bond (SVB).” Parmessar benadrukt dat de Surinaamse Zaalvoetbal Bond (SZVB), die onder de paraplu van de SVB valt, geen jeugdcompetitie heeft. “Wij (SZVB) moeten de scholencompetitie opstarten.”
Hij deelt nog altijd de mening dat zaalvoetbal een belangrijke bijdrage kan leveren tijdens de opleiding van veldvoetballers. “Ik noem ze geen zaal of veldvoetballers, maar voetballers”, aldus zijn zienswijze.
Overzicht Concacaf ranking
Viervoudig en record Concacaf kampioen Costa Rica voert de standenlijst aan. De huidige kampioen Panama bezet de 2e plaats en wordt op de voet gezeten door bronzenmedaille winnaar Guatemala. Op de vierde plaats staat verliezend finalist Cuba. Hierna volgen in respectieve volgorde Verenigde Staten van Amerika (5), Mexico (6), Canada (7), Dominicaanse Republiek (8), El Salvador (9) en Trinidad en Tobago (10).