Suriname heeft als eerste land in het Amazonegebied het officiële malariavrij-certificaat ontvangen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Deze mijlpaal markeert het einde van een decennialange strijd tegen de tropische infectieziekte.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op 30 juni 2025 aan Suriname bevestigd dat het land het certificaat voor malaria-eliminatie ontvangt. Het certificaat is een erkenning van het feit dat er sinds september 2021 geen nieuwe inheemse malariagevallen zijn vastgesteld op Surinaams grondgebied. Tegelijkertijd voldoet het land aan alle voorwaarden om herintroductie van de ziekte tegen te gaan.
Met deze erkenning is Suriname het eerste van de negen Amazonelanden dat officieel als malariavrij wordt beschouwd. De prestatie is het resultaat van bijna dertig jaar onafgebroken inzet en samenwerking tussen overheid, deskundigen en betrokken organisaties.
De gecoördineerde aanpak tegen malaria begon in 1996 met de oprichting van de Malaria Board, een nationaal coördinatieorgaan waarin medisch specialisten en andere relevante actoren gezamenlijk de bestrijdingsstrategie uitstippelden en uitvoerden. Door middel van intensieve surveillance, voorlichting, preventieve maatregelen en behandeling is de ziekte uiteindelijk onder controle gebracht.
Malaria was lange tijd een van de ernstigste infectieziekten in het binnenland van Suriname, met name onder kinderen en zwangere vrouwen. De ziekte eiste niet alleen mensenlevens, maar bracht ook ernstige sociale en economische schade toe aan getroffen gemeenschappen. Dankzij het doortastende gezondheidsbeleid behoort die tijd nu tot het verleden.
Het ministerie van Volksgezondheid spreekt in een verklaring van “een historische overwinning voor de volksgezondheid van Suriname” en benadrukt dat waakzaamheid en blijvende inspanning nodig blijven om deze status te behouden.