De ministers van Buitenlandse Zaken en van Visserij van Suriname en Guyana zullen eind van deze maand met elkaar onderhandelen over de slepende kwestie van visvergunningen.
Daarnaast zullen ook andere spraakmakende kwesties ter sprake komen tussen deze twee buurlanden, zoals veiligheid en de grenskwestie. Voor aanvang van de wekelijkse raadsvergadering bij het kabinet van de vicepresident, heeft minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt & Visserij (LVV) woensdag aan journalisten gezegd dat hij tijdens deze ontmoeting expliciet zal moeten uitleggen wat de regelgeving in Suriname is ten aanzien van de visserijsector.
Sewdien wijst er ook op dat het verstrekken van 150 visvergunningen aan de Guyanezen niet mogelijk is. “Die ruimte hebben we niet. Men dacht ruimte te creëren door de tussenpersonen uit te schakelen, maar dat lukt ook niet. Als dat gebeurt, dan hebben we straks geen enkele vis meer”, besluit de LVV-minister.
Op 7 oktober is er reeds een gesprek geweest tussen de ministers van Buitenlandse zaken van Suriname en Guyana. Dit gesprek was volgens Sewdien bedoeld om een agenda op te stellen. Hij meent dat op de bijeenkomst van eind van de maand alle problemen op een rij gezet zullen worden. Daarbij is het volgens de bewindsman ook belangrijk om aan elkaar uit te leggen hoe de systemen van de respectievelijke overheden werken.
Hij geeft aan dat er veel verwarring is ontstaan omdat de regelgeving van Suriname verschilt met dat van Guyana. “Mijn taak tijdens de onderhandeling van eind van de maand zal zijn om aan te geven wat de mogelijkheden en wat de onmogelijkheden zijn. Hoe onze wet in elkaar zit, want er zijn nog wat verschillen. De procureur-generaal in Guyana is een minister, hier niet. ”
De bewindsman haalt aan dat enkele zaken zich hebben voltrokken op het niveau van het Openbaar Ministerie, waarbij men denkt dat hij de opdrachtgever is geweest. Om dit te staven verwijst hij naar het opleggen van boetes aan vissers en boten die zijn geconfisqueerd in de afgelopen periode. “Die dingen zijn niet mijn taak, is de taak van het Openbaar ministerie. Daarom gaan wij alle verschillen die er zijn, op een rij zetten met elkaar zodat er betere wederzijdse begrip kan zijn. Van dat punt uit kunnen de gesprekken beter geleid worden.”
In De Nationale Assemblee (DNA) heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) afgelopen maandag gevraagd om de kwesties met Guyana in een comité-generaal te bespreken. Minister Sewdien zegt dat er in de kwestie met Guyana er nog wat gevoeligheden zijn, die hij nog niet kan beoordelen. “Het feit dat de regering besluit om dit te bespreken in een comité-generaal geeft al aan dat er issues zijn die gevoelig liggen die te maken hebben met de relatie die we als buurlanden hebben”. Ondanks de ingeslagen weg die veel vragen oproept, is Sewdien ervan verzekerd dat het goed komt.