Jamaica is door zijn voorraden heen en heeft een beroep gedaan op zusterlanden binnen de Caricom om vaccins beschikbaar te stellen. “Suriname heeft van America via de Caricom 140.400 doses Pfizer-vaccin gehad, en omdat Jamaica als zuster Caricom-land een beroep heeft gedaan zal Suriname 40.000 doses beschikbaar stellen”, zegt Rakesh Gajadar Sukul, directeur van Volksgezondheid, tijdens de Covid-19-persconferentie donderdagavond.
Het gevaar is groot
“Doordat het land door zijn voorraad heen is, loopt het nu eigenlijk gevaar dat het geen tweede doses kan toedienen. Het gevaar is groot omdat de tweede tranche van vaccinaties niet op tijd binnen komt bij Jamaica”, vertelt Gajadar Sukul. De afspraak is wel dat als Jamaica de tweede tranche binnenkrijgt, Suriname de 40.000 doses terug zal krijgen. “Nu is het nog even wachten op toestemming van Pfizer en andere logistieke zaken die nog komen bij kijken”, zegt de directeur van Volksgezondheid.
Jamaica door voorraad heen
Ondanks verschillende overheidsinstanties en particuliere bedrijven slechts alleen gevaccineerde mensen toelaten tot de werkvloer, blijft Gajadar Sukul erbij dat vaccineren een vrije keuze is. Maar hij heeft er wel begrip voor dat werkgevers de veiligheid op de werkvloer willen garanderen. “Want iedereen wil dat het werk door blijft gaan”, zegt Gajadar Sukul, die niet kwijt wil of de overheid wel of geen vaccinatieplicht zal instellen. “Althans voor nu is het niet verplichten van mensen de gedachtegang.”
Nieuw traject ingegaan
Voor het Nationaal Coördinatie Team (NCT), dat belast was met het coördineren en opzetten van de vaccinatiesites en campagne, is er een nieuw traject ingegaan. Vanaf morgen zullen via de bestaande structuren die al vaccinaties toedienen, Covid-19-vaccinaties worden gegeven. “We hebben nu te maken met een andere doelgroep. Ook is het zo dat de vrijwilligers en het zorgpersoneel die hebben ondersteund bij de vaccinatiesites, teruggeroepen zijn naar de ziekenhuizen omdat daar de druk enorm is”, zegt Javier Asin, de nieuwe coördinator van het NCT.
Vaccinatiegraad
Het verhogen van de vaccinatiegraad is een duidelijke taak die Asin op zijn bord heeft. “We hebben vooral mensen gehad die reeds op zoek zijn gegaan naar informatie over het vaccin en zich hebben laten vaccineren”, zegt Asin. Nu is het een kwestie van de mensen die nog met vragen zitten zover te krijgen en van informatie te voorzien. “Ook mensen die zich wel willen vaccineren, maar om de een of andere reden niet eraan toe zijn gekomen.”
Boven Suriname zorgenkindje
Medisch directeur van de Medische Zending (MZ) Maureen van Dijk-Wijngaarde, die ook aanwezig was tijdens de persconferentie geeft aan dat inderdaad de druk groter wordt op organisaties als de MZ en de Regionale Gezondheids Dienst. “Maar het is werk dat we reeds gewend zijn uit te voeren”, verzekert Van Dijk-Wijngaarde. Een grote zorg voor de MZ is nog steeds het Boven-Surinamegebied dat volgens de MZ medisch directeur een zorgenkindje is geweest bij elke golf die zich tot nu toe heeft aangediend. “We hebben daar een grote groep mensen die dicht op elkaar wonen, maar ook de meeste risicogroepen zijn daar aanwezig.
Alledaagse leven
Er zijn ook mensen die niet willen geloven dat Covid-19 bestaat”, legt van Dijk-Wijngaarde uit. Een andere zorg binnen dit gebied zijn de oorden die nu in de vakantieperiode meestal druk bezocht zijn. “Hoe ga je het alledaagse leven op een verantwoordelijke manier voortzetten?” vraagt ze zich dan af. Er is door het panel donderdag geen presentatie gegeven, maar journalisten konden vragen stellen aan de deskundigen over de Covid-19-situatie.