Suriname maakt zich klaar voor deelname aan de Klimaatconferentie COP28 in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten (VAE). President Chandrikapersad Santokhi zal deze editie van de Conference of Parties ook bijwonen.
Aan het hoofd van een delegatie bestaande uit onder meer de ministers Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. De delegatie vertrekt op 29 november en keert op 5 december terug.
COP is de jaarlijkse klimaatconferentie waar wereldleiders samenkomen om te onderhandelen over de aanpak van klimaatverandering. Met het oog op klimaatfinanciering, ‘Loss & Damage’ compensatie en het verhandelen van koolstofkredieten, gaat Suriname volgens minister Ramdin dit jaar vastberaden naar de onderhandelingstafel van de klimaatconferentie. De bewindsman legt in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) uit dat de klimaattop uit meerdere segmenten bestaat.
Zo is er de high level meeting van staatshoofden en regeringsleiders die op dit forum hun nationale statements kenbaar maken. “Daar zal de president aanwezig zijn, en ik zelf samen met één of twee adviseurs”, aldus minister Ramdin. Minister Dasai zal samen met een technisch team van ruim zeven mensen deelnemen aan de technische discussies. Een groot deel van de kosten van beide delegaties wordt gedragen door het gastland en diverse organisaties.
“Er is veel discussie gaande in de wereld over het belang van de bijeenkomst. Wij zijn als land ook kritisch omdat we sinds 2015 bezig zijn middelen te verkrijgen om de gevolgen van klimaatverandering te mitigeren.” De BIBIS-minister hoopt dat er dit jaar meer toezeggingen gedaan zullen worden om het fonds voor ‘Loss & Damage’ op te zetten. “We willen nu ook vergoed worden”, stelt de bewindsman. Hij accentueert dat landen als Suriname, die hun bosbedekking waarborgen, gecompenseerd moeten worden.
Surinames zuiderbuurland Brazilië is in 2025 gastheer van COP30. De conferentie vindt dan plaats in Belém do Para. Minister Ramdin heeft recentelijk hierover van gedachten gewisseld met zijn Braziliaanse collega van Buitenlandse Zaken, Mauro Vieira. In het overleg is naar voren gekomen dat er een functionele rol weggelegd zal zijn voor Suriname en de andere landen binnen de Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO), te weten Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru en Venezuela.