Suriname is een van de kwetsbare landen als het gaat om klimaatverandering. Dit haalde minister Silvano Tjong-Ahin, van Ruimtelijke Ordening & Milieu, vrijdag aan tijdens de kick-off van klimaatfinanciering voor een duurzame ontwikkeling in Suriname.
Tijdens de start, die plaatsvond in de ballroom van Royal Torarica, gaven diverse deskundigen aan hoe Suriname milieuproblemen kan oplossen. De bewindsman benadrukte dat Suriname in een gevarenzone is, vandaar het belangrijk is dat er gewerkt wordt de aanpassing van de klimaatactie, maar ook aan de mobilisatie van klimaatfinanciering.
De bewindsman wees erop dat Suriname op verschillende gebieden de effecten van klimaatverandering ervaart. Terwijl dit gebeurt zijn de Surinaamse instituten slecht voorbereid en zijn er ook weinig mensen om het nodige werk te doen. Samenwerking, organisatie, focus, inefficiëntie, zijn volgens Tjong-Ahin belangrijke aspecten om klimaatverandering tegen te gaan.
Tjong-Ahin benadrukt dat klimaatfinanciering lokale en transnationale financiering nodig heeft, die afkomstig kunnen zijn van zowel de private als publieke sector. “Dat betekent dat klimaatfinanciering een collectieve verantwoordelijkheid is.” Hij is van mening dat lokale bedrijven, die kunnen bijdragen aan klimaatfinanciering, niet in voldoende mate bewust zijn van de langetermijngevolgen van klimaatverandering. De lokale financiële sector zal naar zijn mening de risicofactoren van dit fenomeen, moeten meenemen in hun bedrijfsdoelen en bedrijfsinvesteringen.
De bijeenkomst van het ministerie had ook tot doel om te komen tot een nationale klimaatovereenkomst. Daarvoor waren er andere sprekers aanwezig die vanuit diverse perspectieven aangegeven hoe klimaatfinanciering kan bijdragen tot duurzame ontwikkeling van Suriname. De inspanningen op deze bijeenkomst moeten dus bijdragen aan een klimaatakkoord, dat in februari 2023 tijdens de High Level Meeting In New York gepresenteerd kan worden. De inbreng van de participanten aan deze workshop moeten zorgen dat het bewustzijn vergroot wordt, dat het nationaal akkoord breed gedragen is en een sector overschrijdende inbreng heeft.
President Chandrikapersad Santokhi, die de workshop opende, haalde aan dat klimaatverandering overal in de wereld voorkomt, waarbij de impact daarvan steeds groter wordt, ook in Suriname. Het staatshoofd weet dat klimaatfinanciering veel zal kosten. Hiervoor moeten de fondsen gezocht worden bij internationale organisaties. Hij gaf aan dat er op regionaal niveau werk wordt verzet door bepaalde organisaties om in aanmerking te komen voor klimaatfinanciering bij grote internationale organisaties. Santokhi gelooft dat wanneer dit op gang komt, de projecten nieuwe productie mogelijkheden met zich zullen meebrengen, in de vorm van werkgelegenheid.