Suriname is met vier plekken geklommen op de Wereld Persvrijheidsindex, die woensdag werd vrijgegeven door Reporters Without Borders (RSF). Suriname klimt van de 52ste plek naar de 48ste plek.
De RSF meldt dat Suriname verdient hoge cijfers voor respect voor de vrijheid om te informeren, gezien de zeldzaamheid van aanvallen op journalisten en de diversiteit van haar media. De pers publiceert regelmatig berichten die kritisch zijn over de regering. Dit lokt af en toe officiële druk en intimidatie van journalisten uit, wat leidt tot zelfcensuur.
In tegenstelling tot Suriname zijn een aantal Caribische landen juist teruggevallen op deze lijst. Trinidad en Tobago is het hoogst gerangschikte Caribische land op de 2023-index, dat op de 30ste plaats staat, wat vijf plaatsen lager was dan 2022. In zijn beoordeling zei RSF: “Jaar na jaar behoudt Trinidad en Tobago zijn goede staat van dienst op het gebied van persvrijheid, ook al is er nog ruimte voor verbetering.” RSF zei: “Trinidad en Tobago biedt een over het algemeen veilige en beschermde omgeving voor het beroep”.
Jamaica dat in 2022 het hoogst gerangschikte Caribische land was, zakte 20 plaatsen om op nummer 32 te worden gerangschikt. RSF zei dat “de pers in Jamaica is blijven verbeteren en het recht op informatie wordt alom gerespecteerd”. De groep merkte echter op dat journalisten in zeldzame gevallen te maken hebben gehad met fysieke aanvallen.
“Een videograaf voor Television Jamaica en een verslaggever voor de Jamaica Gleaner werden in november 2022 aangevallen tijdens het verslaan van een lerarenprotest in St. Catherine Parish buiten Kingston toen een man hun interview onderbrak en hun apparatuur beschadigde”, zei RSF. “Afgezien van dit incident zijn er de afgelopen tien jaar geen gewelddaden tegen journalisten geregistreerd. Toch moeten verslaggevers de dreiging meten die voor hen uitgaat door de hoge criminaliteit in het land wanneer ze een gevoelig onderwerp onderzoeken. ”
Het laagst gerangschikte Caribische land was Cuba. Het communistische eiland staat op de 172ste plaats, één plaats hoger dan in 2022. Ondanks de verbetering zei RSF: “Cuba blijft, jaar in jaar uit, het slechtste land voor persvrijheid in Latijns-Amerika”.
“Arrestaties, willekeurige detenties, bedreigingen met gevangenisstraf, vervolging en intimidatie, illegale invallen in huizen, inbeslagname en vernietiging van apparatuur – dit alles wacht op journalisten die niet de lijn van de Cubaanse Communistische Partij volgen. De autoriteiten controleren ook de berichtgeving van buitenlandse journalisten door selectief accreditatie te verlenen en door degenen die als ‘te negatief’ over de overheid worden beschouwd, uit te zetten”.
Guyana heeft een flinke terugval gemaakt op deze lijst en is gezakt van nummer 34 naar nummer 60. Er werd benadrukt in het rapport dat terwijl Guyana de vrijheid van meningsuiting en het recht op informatie beschermt, Guyanese journalisten die zich verzetten tegen de autoriteiten worden geïntimideerd.